Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
CSOK 2016

CSOK 2016 – Változások januártól

2016. januártól változnak a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) szabályai. Nagy összegű támogatások igényelhetők, így sok család megvásárolhatja régóta vágyott ingatlanját.

Kedvezőbb feltételek mellett és lényegesen nagyobb összegű támogatást vehetnek majd igénybe a gyermekes családok új illetve használt ingatlan (családi ház vagy lakás) vásárlásakor, valamint ingatlanok bővítésekor. A támogatás nem igényelhető felújításhoz.

2016-ban ennek hatására várhatóan még inkább megélénkül majd az ingatlanpiac.

Ön se maradjon le a kedvező lehetőségekről! Figyelje honlapomat, hogy követni tudja a legfrissebb információkat a CSOK szabályairól!

Ha Ön is jelenleg ingatlan vásárlásban vagy családi ház bővítésében gondolkodik, mindenképpen érdemes kérnie a CSOK-ot 2016-ban, hisz akár több milliós vissza nem térítendő állami támogatáshoz is juthat.

Vásároljon Ön is ingatlant CSOK támogatással! A CSOK miatti hirtelen megélénkülő kereslet miatt az ingatlanárak további emelkedésére számíthatunk, így érdemes minél hamarabb igényelnie a CSOK-ot és előrehozni ingatlan vásárlását.

CSOK 2016 változások

Várhatóan – kormányzati források szerint – az alábbi módosításokra számíthatunk:

 1. 2016-tól a CSOK használt lakásoknál nem lesz energetikai besoroláshoz kötve és megszűnhetnek a négyzetméterre vonatkozó korlátok is.
 2. A tervezet szerint maximum 35 millió forint értékű ingatlan vásárlásához lehet igénybe venni a CSOK-ot.
 3. A kormány tervezete szerint 2 gyermek esetén 2,6 millióra fog módosulni az elérhető összeg. A 3 gyermeket vállaló házaspárok vissza nem térítendő támogatásként új lakás vásárlására 10 millió forintot kaphatnak.
 4. A CSOK-ot azok a házaspárok vehetik igénybe, akiknek már van 3 gyermekük, vagy akiknek jelenleg 1 vagy 2 gyermekük van és négy-négy év alatt bevállalják a 2. és a 3. gyermeket.
 5. Örökbefogadott gyermek után is igényelhető.
 6. Szükséges a büntetlen előélet igazolása.
 7. Szükséges folyamatos, jelenleg is fennálló –legalább fél éves- aktív munkaviszony igazolása.
 8. A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK mellé kérhető még további legfeljebb 10 millió forint összegű rendkívül kedvező kamatozású állami támogatású hitel is (futamidő 25 év, kamat 3%) Ehhez szükséges a hitelképesség igazolása.
 9. Családi ház építése esetén visszaigényelhető az ÁFA 5 millió forintig magánépíttetőknél.
 10. Aki már korábban igénybe vette a CSOK-ot vagy az azt megelőző „szocpolt”, az is megigényelheti a 2016-os CSOK-ot, de a CSOK összegéből levonják a már kapott támogatást.
 11. Aki nem tudja teljesíteni a vállalását, annak vissza kell fizetnie a támogatást.

A CSOK igénylésének részletes és pontos szabályait a kormány még nem tette közzé. Figyelje honlapomat, hogy követni tudja a legfrissebb információkat a 2016-os CSOK szabályairól!
Frissebb információk a 2016-os CSOK-ról itt.

Honlapomon tájékozódhat a 2015-ös CSOK feltételeiről is.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre. Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a Kapcsolat linkre kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük