Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

CSOK PLUSZ (avagy CSOK +) SZABÁLYAI 2024.01.01-TŐL

2024 január 1-től életbe lépnek az eddigi CSOK helyett a CSOK PLUSZ (CSOK +) szabályai, melyek jelentős változást hoznak a lakástámogatás eddigi rendszerében. Nézzük meg a legfontosabb szabályait!

Mi a CSOK PLUSZ?

Ez egy kedvezményes kölcsön. A CSOK + egy olyan családi otthonteremtési támogatási forma, amellyel házaspárok gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, és maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további, tehát 3., 4., stb. gyermekre a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elenged a Magyar Állam, valamint a támogatást felvevők illetékmentességet kapnak (nem kell megfizetni a 4 %-os vagyonszerzési illetéket) és áfa visszatérítésre is FALUSI CSOK mellett jogosultakká válnak.

A CSOK-ot 2023 már nem lehet igényelni, a CSOK Plusz 2024 januárjától igényelhető.

Míg a CSOK-ot csak már meglévő gyermekre is fel lehetett venni, addig a CSOK Plusz viszont kizárólag gyermekvállalással igényelhető, ám a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe.

A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhették, a CSOK Pluszt csak házastársak kérhetik.

Míg a CSOK-hoz járt közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel, addig a CSOK Plusz csak kedvezményes, de jóval nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermekek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként.

 

Ki veheti fel a CSOK pluszt?

A családi otthonteremtési támogatás pluszt csak házastársak vehetik fel, a feleség 41 éves korának betöltéséig. De két átmeneti évben, 2024-ben és 2025-ben a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják, hogy legalább 12 hetes terhesek.

Ezt a kölcsönt a házaspárok csak közösen vehetik igénybe és csak egyszer. Tulajdonrészt a lakásban csak az igénylő házaspár szerezhet. A személyi feltételek között előírás, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni. Ezen belül az igénylést megelőző 180 napra eltérő, valamivel szigorúbb szabályok vonatkoznak. Közmunkásként nem lehet igénybe venni a támogatást.  A tb-jogviszonyra vonatkozó feltételeket nem kell teljesíteni azoknak, akik otthongondozási vagy ápolási díjra jogosultak, illetve megváltozott munkaképességűek. Emellett továbbra is érvényes az, hogy büntetett előélettel és 5000 forintnál nagyobb köztartozással nem lehet ilyen állami támogatást igénybe venni.

 

Milyen településekre igényelhető a CSOK + ?

Az ország összes településén vásárolni kívánt, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz igényelhető. A külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a CSOK Plusz a FALUSI CSOK-kal együtt is felvehető. A FALUSI CSOK-ot 2024. január 1-től csak falun lehet igénybe venni, a jogszabályban felsorolt kistelepüléseken, a korábbiakhoz képest megemelt keretösszeggel. Erről korábbi cikkemet itt olvashatja: https://bizikugyvediiroda.hu/adasveteli-szerzodes/csok-uj-szabalyai-2024-tol/

 

Kell új gyermeket vállalni a családi otthonteremtési támogatás pluszhoz?

Igen, ezen kamattámogatott kölcsön igénylésére csak abban az esetben van lehetőség, ha – a meglévő gyermekek számától függetlenül – további gyermeket is vállal az igénylő házaspár. Ez alól egyetlen kivétel: 2024. január 1. és március 31. között beadott igénylések esetén akkor is teljesíti a házaspár az első gyermekvállalást, ha a gyermek még az igénylés beadása előtt – de 2024. január 1. után – megszületik.

 

Mennyi a CSOK PLUSZ kamattámogatott kölcsön összege?

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

    • 1 gyerekre maximum 15 millió forint,
    • 2 gyerekre maximum 30 millió forint,
    • 3 gyerekre maximum 50 millió forint igényelhető

A hitelösszegbe a már meglévő és  az ezután megszületendő (vállalt) gyerekek is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

Jár-e ingyenes támogatás a CSOK +-hoz?

Nem jár azonnal közvetlen támogatás, ez egy nagyon kedvezményes kölcsön, melyet vissza kell fizetni. A felvett hitel tőketartozásából azonban a második, majd azt követően minden újabb megszülető (harmadik, negyedik, …) gyermek esetén 10-10 millió forintot elengednek állami támogatásként.

Az igénylőknek az első évben csak a hitel kamatát kell fizetniük, a tőketörlesztés csak a második évben indul, ezért az első évben alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet.

Az első gyermek megszületésekor egyéves hitelfizetési moratórium kérhető. Ebben az esetben a hitel futamideje meghosszabbodik egy évvel.

Milyen lakóingatlanhoz kérhető ez a kedvezményes hitel?

Új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez egyaránt fel lehet venni, ugyanolyan összeggel.

Első közös lakás vásárlása esetén a maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. Újabb gyermek születése esetén történő igénylésnél a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet. Ez utóbbi esetben a vételár 80 millió forintot meg nem haladó része illetékmentes lesz, míg az ezt meghaladó részére viszont meg kell fizetni a 4% vagyonszerzési illetéket.

 

Mennyi önrész kell az igényléséhez?

Első közös otthon esetében 10 százalék, a családbővítésnél 20 százalékos önrészt javasol a kormányzat az ingatlan értékéhez képest, de a hitelező bankok ettől eltérhetnek.

Az önrész egy másik támogatás, a babaváró hitel segítségével is előteremthető, amely 2024-től már 10 millió forint helyett 11 millió forint kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal házaspároknak.

 

Mennyi idő alatt kell megszületniük a tervezett gyermekeknek?

A házaspároknak a támogatás folyósítását követően az első gyermek megszületésére 4, a második gyermek megszületésére 8, a harmadik gyermek megszületésére 10 évük lesz.

 

Külföldi munkaviszonnyal igényelhető ez a kamattámogatott hitel?

Igen, azonban nyilatkozni kell arról, hogy a szerződés megkötését követő fél éven belül Magyarországon fog jogviszonyt létesíteni.

 

Igényelhető a családi otthonteremtési támogatás plusz , ha már korábban felvettük a CSOK-ot vagy a falusi CSOK-ot?

Bizonyos esetekben igen, de egyszerre nem lehet két kamattámogatott lakáshitele senkinek. A részletszabályokról e tekintetben a bankoknál érdemes tájékozódni.

 

Ez a kamattámogatott hitel tehát már 1 gyermek vállalása esetén is igénybe vehető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek is beleszámítanak abba, hogy mekkora a felvehető hitelösszeg.

A családi otthonteremtési támogatás plusz lehetőséget teremt a fiatal családoknak arra, hogy könnyebben megvalósítsák lakhatási álmaikat.

A CSOK + várhatóan hozzájárul Magyarország lakáspiacának élénkítéséhez és a családok stabilabb életének elősegítéséhez. Jelentős anyagi segítség, amennyiben Ön is gyermeket tervez. 2024-ben a lakáspiac jelentős élénkülésére számíthatunk ezen intézkedésnek köszönhetően.

Ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, valamint a lakásvásárlásának teljes jogi lebonyolítását bízza nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és gyakorlott ügyvédre kedvező áron.

Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon ide https://bizikugyvediiroda.hu/kapcsolat/ kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük