Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
Családi otthonteremtési kedvezmény - CSOK

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

1. SZOCPOL helyett CSOK 2015. JÚLIUS 1-TŐL

A vissza nem térítendő támogatást 2015. JÚLIUS 1-TŐL új ingatlan vásárlás mellett már használt lakásvásárlásra, használt családi ház vásárlására és bővítésre is igénybe lehet venni. A családi otthonteremtési kedvezmény célja, hogy támogassa a gyermekes családokat az otthonteremtésben. 2015. július 1-től ez az új szocpol már egy gyermekes családok által is felhasználható lesz, és a családok használt lakásra is igényelhetik. Gyermektelen házaspároknak is jár a támogatás, ha vállalják, hogy 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2 gyermekük fog születni.
Részletes szabályait a lakásépítési támogatásokról szóló 256/2011. (XII.6) Korm. rendelet szabályozza.

2. Mire kérhető a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK?

 • építési engedéllyel rendelkező és legalább „B” tervezett energetikai minősítésű új, összkomfortos lakás építéséhez,
 • használatbavételi engedéllyel és legalább „B” energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, amennyiben építés esetén ÁFA nélkül, a lakóépület nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot
 • legalább komfortos, használt lakás vásárlásához, de legfeljebb 350 ezer Ft/m2 vételárú ingatlannál- a lakás nettó alapterülete alapján számítottan – úgy, hogy a vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot (pl: Budapesten a 35 millió Ft-ot)
 • meglévő (az igénylő tulajdonában álló), legalább komfortos, (vagy a bővítéssel azzá váló) használt lakás kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéséhez. Bővítés fogalma: a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. Nem minősül bővítésnek a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása. (Pl: A terasz, gépjárműtároló beépítése, lakószobává alakítása, többlakásos épület esetében a szomszédos lakásból egy szobának a meglévő lakáshoz csatolása)

3. Ki igényelheti a CSOK-ot?

 1. Szülők, akiknek legalább 1 eltartott gyermekük van, aki nem töltötte be a 16 évet, vagy maximum 25 éves, de nappali tagozaton tanul. (engedélyezik az örökbefogadott gyermekek, és a 24 hetes magzat utáni támogatás igénybevételét is.)
 2. Jogosultak továbbá azok a 40. életévüket még be nem töltött házaspárok is, akik 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2 gyermeket írásban vállalnak.

4. Tulajdonszerzés az érintett ingatlanon

A családok otthonteremtési kedvezményével érintett lakásban az igénylőnek vagy a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

5. CSOK mértéke

A támogatás mértéke függ a vásárolt ingatlan energetika besorolásától, a gyermekek számától, és az ingatlan alapterületétől. A kedvezmény mértékét táblázat alapján számíthatjuk ki.
(Pl. 1 gyermek esetén 40-55 m2 lakásméretnél a támogatás alapösszege 500.000.-Ft, „A” minősítésű lakásnál 550.000.-Ft.
2 gyermek esetén 100 m2-es lakásnál a támogatás alapösszege 1.300.000.-Ft, „A” minősítésű lakásnál 1.430.000.-Ft.)
Bővítés esetén a kapható támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át.

6. Családi otthonteremtési kedvezmény egyéb szabályai

A családok otthonteremtési kedvezményét az a természetes személy veheti igénybe, akinek saját magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó használati joga nincs, vagy legfeljebb olyan lakás 50%-os tulajdoni hányada van tulajdonukban, amelyet tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján szerzett, vagy a tulajdonában lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy lakását legalább két éve haszonélvezettel terhelten örökölte, vagy ajándékozás jogcímén szerezte és a haszonélvező a lakásban lakik, vagy lakáscsere esetén csak a csereszerződés tárgyát képező lakás van a tulajdonában.

Az igénylőnek nem lehetnek köztartozásai és legalább az egyik igénylőnek bejelentett, minimum fél éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Ha az ingatlant szerző igénylő 5 éven belül eladott egy másik lakóingatlant, akkor a korábban kapott vételárnál nem vehet olcsóbb ingatlant CSOK igénybevétele mellett.

A családok otthonteremtési kedvezményével érintett lakásra 10 évre a magyar állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ha ezen időszakon belül a támogatással érintett lakás elidegenítésre kerül, úgy a lakásépítési támogatást a támogatott köteles visszafizetni. A kedvezményt igénybevevő vállalja, a kedvezménnyel érintett lakást ezen időszak alatt haszonélvezet vagy használati jog nem terheli.

Új és használt lakás vásárlása esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül lehet igényelni.

7. Hol lehet igényelni a CSOK-ot?

A CSOK pénzintézeteknél igényelhető, de nem minden bankkal köt majd megállapodást az állam. Célszerű ezért olyan banknál érdeklődni, ahol egyébként a lakáshitelt is szeretnénk felvenni.

A családi otthonteremtési kedvezményt a pénzintézetek vásárlásnál a vételár részeként egy összegben, építésnél/bővítésnél viszont utólag folyósítják, a készültségi foknak megfelelően, részletekben.

Valószínű, hogy a használt lakásvásárlásra is igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015-ben jelentős kedvező változást hoz majd az amúgy is fokozatosan élénkülő lakáspiacon. Pozitív hatása leginkább a kisebb településeken várható, ahol a lakáspiac fellendülése még várat magára. Budapesten a használt eladóingatlanok kb. kétharmada, míg vidéken szinte a teljes kínálat megfelel az árakra vonatkozó előírásoknak.

8. Adásvételi szerződésben fel kell tüntetni a családi otthonteremtési kedvezményt!

A CSOK új és használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződésben szereplő vételár megfizetéséhez használható fel. Ha a támogatással érintett lakás megvásárlásához a családok otthonteremtési kedvezményét és esetlegesen hitelintézeti kölcsönt is igénybe kíván venni, akkor ezt az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni. A hitelintézet a megítélt kölcsönt és kedvezmény összegét az Eladó bankszámlájára fogja egy összegben, utolsó részletként teljesíteni, miután az igénylő a vételár megfizetéséhez rendelkezésre álló saját erőt már megfizette. Ha a kedvezmény összege a hitelintézeti folyósítást megelőzően egyéb forrásból (család, egyéb kölcsön) megfizetésre kerül az Eladónak, akkor a támogatás nem folyósítható.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, az ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre.
Elérhetőségeimet megtalálja a Kapcsolat oldalon.

4 Responses

 1. Tisztelt Szakértő!

  A lakásunkat, ami igen szűkös 3 gyermekkel, nem sikerült eladnunk.Családi házat szeretnénk venni, ahhoz lenne szükség a CSOK-ra. A hiteltanácsadónk azt javasolta, hogy ajándékozzuk el az ingatlant.Ez tényleg járható út? Nem törvénytelen?

  Köszönettel: Tóthné Katalin

  1. T. Tóthné!
   A CSOK-hoz többek között azt kell igazolni, hogy van-e lakástulajdonuk. Természetesen szívesen közreműködök az új családi ház megvásárlása során akár CSOK igénybe vételével is, és annak sincsen akadálya, hogy akár ajándékozási szerződést kössünk előtte, természetesen a részleteket alaposan tisztázni szükséges.
   Kérem, hogy a szabadságolások miatt aug. 17-től keressen a 0620-3415708-as számon, hogy megbeszélhessük a részleteket.Várom hívását,
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük