Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
információ

CSOK 2016 – legfrissebb információk

Gyermeket tervező és gyermekes családok figyelem! Ha szeretnének új vagy használt lakást vagy családi házat vásárolni, ajánlom figyelmükbe a megemelt CSOK igénybevételének lehetőségét.
A CSOK szabályai 2016. januártól változnak. A jogszabály módosítást még nem tették közzé, de a család.hu-n a kormány összefoglalta a főbb tudnivalókat. Ismertetem ezeket:

CSOK 2016 főbb tudnivalók

Ön se maradjon le a kedvező lehetőségekről! Figyelje honlapomat, hogy követni tudja a legfrissebb információkat a CSOK szabályairól!

Íme néhány részlet, mely a korábbi információkhoz képest újdonságként jelent meg:

 1. Jelenleg mindkét szülőnek 40 év alattinak kell lennie a támogatás igényléséhez. Az új szabályozás szerint az előre bevállalt, tervbe vett gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.
 2. Azokat a gyermekeket, akik nem felsőoktatási intézménybe járnak, a CSOK igénylésekor 16 év helyett már 20 éves korukig figyelembe lehet venni.
 3. Az új szabályok szerint az eddigi legfeljebb 2 gyermek helyett vállalható előre akár 3 gyermek is, ennek határideje 10 év lesz. Ez a 10 éves határidő lesz akkor is irányadó, ha a már meglévők mellé csak 1 vagy 2 gyermeket vállal az igénylő házaspár.
 4. 1 vagy 2 gyermek esetén megszűnik a legkisebb minimum négyzetméterre vonatkozó előírás, és nem maximálják a lakás/ház vételárát sem.
 5. Emelkedik a CSOK összege:

Használt lakás vásárlásakor/bővítésekor a lakás méretétől függően:

 • 1 gyermek után 550.000.-Ft – 600.000.-Ft
 • 2 gyermek után 880.000.-Ft – 1.430.000.-Ft
 • 3 gyermek után 1.320.000.-Ft – 2.200.000.-Ft
 • 4 vagy több gyermek után 1.760.000.-Ft – 2.750.000.-Ft jár.

Újépítésű lakások vásárlása vagy új családi ház építése esetében:

 • 1 gyermek esetén a támogatás 600.000 Ft-ra nő
 • 2 gyermek esetén a támogatás 2.600.000 Ft-ra nő
 • 3 vagy több gyermek esetén a támogatás 10.000.000 Ft-ra nő az ingatlan méretétől függetlenül.

A támogatás tehát akár a korábbi négyszerese, hatszorosa, de akár nyolcszorosa is lehet!

 1. Új lakást építő vagy vásárló olyan családok, akik 3 vagy több gyermeket nevelnek, vagy a jövőben legalább 3 gyermek felnevelését vállalják, további kedvezményeket is igénybe vehetnek:
  • új ingatlannál 3 gyermeknél minimum 60 m2-nek kell lennie a lakásnak, családi háznál pedig el kell érnie legalább a 90 m2-t.
  • Nem feltétel a kedvezmény igénylésekor, hogy az igénylőnek illetve családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti joga.
  • Lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást igényelhetnek, így a kamat mértéke nem haladhatja meg a 3%-ot, maximális időtartama 25 év, és maximum 10 millió Ft kölcsönösszegig igényelhető.
  • Azok a gyermekek is beleszámítanak a gyermekszámba, akik után korábban már igénybe vettek CSOK-ot vagy „szocpol”-t, de a korábbi támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni. (2 gyermeknél ilyen kedvezmény nincsen)
 2. Néhány szigorítás:
  • Büntetlen előélet igazolása, de csak vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozóan
  • Igazolandó, hogy 5 éven belül az igénylőt nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy „szocpol” visszafizetésére
  • legalább 180 napig folyamatosan biztosított volt az igénylő
  • 3 vagy többgyermekes, új ingatlant építő / vásárló családoknál továbbá igazolandó, hogy nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozás; továbbá legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, és a legutóbbi 180 napban ténylegesen keresőtevékenységet is végzett (ebbe nem számít bele a közfoglalkoztatás);
  • ha a felvett CSOK-ot vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

A CSOK igénylésének részletes és pontos szabályait a kormány még nem tette hivatalosan közzé. Figyelje honlapomat, hogy követni tudja a legfrissebb információkat a 2016-os CSOK szabályairól!
Korábbi CSOK 2016-os hírekről itt olvashat.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre. Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a Kapcsolat linkre kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük