Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
rendelet

CSOK rendelet – Az új lakások CSOK rendelete

Az ország CSOK lázban ég! Ön se maradjon le!

Megjelent és nyomban hatályba is lépett a beígért két kormányrendelet a CSOK igénybevételéről. Az egyik a régi használt, míg a másik az új építésű lakásokkal kapcsolatos szabályokat rögzíti.

Bár a legtöbben a 10+10 milliós összeget jegyezték meg maguknak és ilyen összeget szeretnének igényelni, valószínűleg sokakat a kisebb összegű támogatás érint.

VIZSGÁLJUK MEG AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETÉT!

Szabályozza: Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) számú Kormány rendelet.

Ez vissza nem térítendő támogatás.

Kik igényelhetik a CSOK-ot?

A családok otthonteremtési kedvezményét igényelhetik 40 évnél fiatalabb egyedülállók, házaspárok vagy élettársak. De legalább az egyik félnek fiatalabbnak kell lennie 40 évnél, ha előre vállalt és nem meglévő gyermekek után pályáznak a párok. A 10 milliós támogatás eddig nem volt elérhető felsőoktatási intézményben tanulóknak, azonban mostantól már hallgatók is kérhetik ezt a támogatást. A közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakás után CSOK-ot.

A támogatás a gyermekek számától függ. A gyermek lehet közös, vagy előző kapcsolatból született saját, de közösen nevelt, vagy örökbefogadott gyermek, amennyiben ezek a gyermekek az igénylővel közös háztartásban élnek, és nem töltötték be a 20. életévüket (egyetemista gyermekek esetén a korhatár 25 év).

Az új lakásban csak az igénylők szerezhetnek tulajdont.

Mennyi a kedvezmény összege?

 • Egy gyermek esetén 600 ezer forint,
 • két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint,
 • három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint.

CSOK igényelési feltételek:

Bizonyos feltételek mellett külföldiek is igényelhetik a CSOK-ot, de alapvetően magyar állampolgároknak jár. Ezen túl büntetlen előéletet kell igazolni erkölcsi bizonyítvánnyal. Az igénylőknek – házastársak esetén legalább az egyiküknek – TB jogviszonnyal kell rendelkezniük, mely minimum 3 gyermek és új ingatlan esetén 2 év, más esetekben 180 nap visszamenőleg. Nem lehet az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozás, illetve nem lehetnek közfoglalkoztatottak. Kizáró ok, ha az igénylő az igénylést megelőző öt évben már vett igénybe lakáscélú állami támogatást, vagy támogatott hitelt, és annak szabályait megsértette, ami miatt vissza kellett fizetnie a támogatást.

A még meg nem született gyermekek száma alapján is igényelhető a kedvezményes támogatás. Ez gyermektelen fiatal házaspár esetén három, egygyermekesek esetén két, kétgyermekesek esetén egy jövőbeni gyermek vállalását teszi szükségessé. Az első vállalt gyermek megszületésére 4 év a határidő, a másodikéra 8 év. Aki három gyermeket vállal, annak 10 év alatt kell az utódnemzésről vagy örökbefogadásról gondoskodnia.

Ha korábban igényeltünk szocpolt, akkor ezt mindig le kell vonni a most igényelt összegből. Aki felvette a szocpolt, az is új lakásba költözhet a CSOK-kal. Aki a korábbi gyerekvállalást nem teljesítette még, az viszont a teljesítésig nem kaphat CSOK-ot.

Mire költhető a 16/2016. (II. 10.) számú Kormány rendelet szerinti CSOK?

Ez a támogatás új lakás költségére, építésére vagy vételárának kifizetésére fordítható. Újnak számít minden 2008. július 1-je után építési engedélyt kapott új lakás, vagy az azóta használatbavételi engedélyt kapott olyan lakóingatlan, amelyet vállalkozó épített kifejezetten értékesítési céllal. A telek árának kiegyenlítésére tehát a támogatás nem használható fel. Mostantól lehetőségünk van külterületen vagy zárttelken is építkezni.

Fogalmak:

Az új lakás fogalmát is tisztázza a rendelet: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, lakhatási feltételeknek megfelelő, ingatlan-nyilvántartásba vett lakóingatlan, amely rendelkezik legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, önálló, főzést lehetővé tévő lakótérrel, fürdőszobával és WC-vel. Feltétel még a közművesített villamosenergia-ellátás, szennyvízelvezetés vagy egyedi szennyvíztároló, és ivóvíz, vagy annak megfelelő minőségű kút.

A tetőtér-beépítés pontos szabályozása is megjelent: Nem számít új lakásnak a tetőtér beépítés, ha az újonnan létrejövő ingatlan nem közelíthető meg önállóan, saját lépcsőn. További feltétel a tetőtér beépítése kapcsán, hogy az építkezés során minimum két ingatlant szükséges létesíteni a tetőtérben.

Méretbeli előírások:

A CSOK akkor jár, ha a lakás hasznos alapterülete 1 gyermek esetén eléri a 40 nm-t, 2 gyermeknél az 50 nm-t, 3 gyermeknél a 60 nm-t. Ha családi ház építéséről, vagy új ház vásárlásáról van szó, az minimum 70 négyzetméter lehet, két gyermeknél már 80, háromnál pedig 90 négyzetméter a legkisebb hasznos alapterület.

További követelmények:

A megvásárláson vagy megépítésen túl vállalni kell azt is, hogy a támogatást elnyerő családok és a figyelembe vett gyermekek 10 évig a lakásban lakjanak. Tíz éves tilalom vonatkozik a jelzálog bejegyzésekre és az eladásra is. Az állam jelzálogot jegyez be a házra erre a tíz éves időszakra. Amíg a jelzálog él, a lakásra lakásbiztosítást kell kötni. Nem vehetünk továbbá lakást rokontól, sem olyan vállalkozástól, amelyben tulajdonosok vagyunk. Pontosabban az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírása után legfeljebb 120 nap áll rendelkezésre a CSOK igényélésére. Lakásvásárlásnál és házépítésnél is szükség lesz a bank helyszíni szemléjére, ezért a bank felszámíthat díjat. Építkezésnél a teljes bekerülési költség, vagy ha még nincs kész a lakás, akkor az időarányos költség 70 százalékát saját névre szóló számlákkal kell igazolni. Csak olyan vállalkozás állíthatja ki a számlát, amelynek ezt a jogát az adóhatóság is elismeri. Ha bontott alapanyagokból építkezünk, akkor a számlakötelezettség 20 százalékkal csökken, vagyis a költségek 56 százalékáról kell számlát felmutatnunk.

Mikor kell visszafizetni a támogatást?

Az állam visszakövetelheti az összeget, amikor megsértve a támogatási szerződést, eladja vagy lebontja valaki a lakást, vagy ha a támogatásnál figyelembe vett gyermek elköltözik a lakásból, vagy ha harmadik személy tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot kap, illetve, ha nem lakáscélra használják az ingatlant a támogatottak. Ilyenkor késedelmi kamattal növelve kell visszafizetni a támogatást. Bizonyos esetekben, válás vagy a párkapcsolat felbomlása is hasonló következményekkel járhat. És természetesen vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha határidőn belül nem sikerül teljesíteni a gyermekszámra tett vállalást. Eddig a CSOK-kal vett lakást szinte azonnal eladhattuk, majd másik új lakásba, vagy akár használt ingatlanba is költözhettünk. Ezt mostantól csupán öt év elteltével tehetjük meg, a támogatás összegének letétbe helyezése mellett.

Egyértelmű lett a 10 milliós támogatásnál, hogy mennyi idő van a gyerekvállalásra. Akár egy, két vagy három gyermek megszületését vállaljuk, minden esetben 10 évünk lesz erre. Ha örökbe fogadunk, akkor a határidő két évvel kitolódik. Ha kifutnánk a gyerekvállalásra előírt határidőből, de közben mégis sikerül teherbe esni, akkor a határidő a gyerek megszületéséig kitolódik.

+10 millió forint kedvezményes hitel:

A kormányrendelet szabályozza a három vagy több gyermekesek által igényelhető támogatás mellé adható, legfeljebb 10 millió forintos hitelig igénybe vehető kamattámogatást. Ennek a támogatásnak a mértéke 3 százalék. Vagyis három százalékkal kisebb kamattal vehető fel a legfeljebb 10 milliós lakáshitel, mint amennyiért piaci ügyleti kamattal lehetséges lenne. Az ilyen támogatott kamatozású hitelek maximális futamideje 25 év. Ez a támogatás azonban nem jár lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított hitel esetén, meglévő hitel törlesztésére felvett kölcsönhöz, és lejárt tőketartozás esetén sem. Ezt a kamattámogatási kedvezményt eddig legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlan vásárlására vagy építésére vehettük fel, ezt a korlátot viszont most eltörölték.

Adó-visszatérítési (áfa) támogatás

Új lakás építése esetén a) a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa adó-visszatérítési támogatást igényelhet. Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető. Összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.

Minden igénylőt a CSOK kérelmet megítélő bank köteles teljes körűen és érthetően tájékoztatni a részletekről, feltételekről és jogokról és kötelezettségekről. A bank feladata, hogy ha csak hitellel együtt tudja az adott ügyfél megvásárolni a támogatott új otthont, akkor saját hatáskörben hitelképességi vizsgálatot végez. Vagyis aki a hitelképességi feltételeknek nem felel meg, az a kamattámogatással járó hitelre sem lesz jogosult.

A családi otthonteremtési kedvezmény hitelintézetektől igényelhető. A CSOK részleteiről mindenki a kereskedelmi bankoknál érdeklődhet.

Végül jó hír, hogy a kormány ígérete szerint készek a további esetleges korrekciókra, folyamatosan nyomon követik a tapasztalatokat, és szükség esetén újra módosítják a szabályokat.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre. Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a Kapcsolat linkre kattintva.

2 Responses

 1. Kedves Ügyvédnő!
  Egy végrendelet elkészítéséről lenne szó, amire árajánlatot kérnék. A végrendelkező fiatal (62 éves) de egyenesági leszármazottja nincs. Lakását és meglévő pénzeszközeit szeretné végrendelet formájában megnevezni. Állam ne örökölje és unokatestvérei se. Árajánlatát mielőbb várom, címmel, telefonszámmal.

  1. Kedves Zsuzsanna!
   Telefonbeszélgetésünk szerint várom az adatokat, üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük