Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
lakásvásárlás

Milyen ügyvédet válasszunk lakásvásárláshoz?

Lakásvásárlás napjainkban

Jelenleg szárnyal az ingatlanpiac Budapesten, vidéken is egyértelműen pozitív jelek mutatkoznak.

A banki kamatok csökkenése miatt egyre többen rájönnek, hogy jelenleg kiváló befektetés lehet a lakásvásárlás.

Budapesten a belső kerületekben az ingatlanközvetítő vállalkozások tapasztalata szerint nagy ugrás látható az árakban, és a külső területek panelpiacán is komoly emelkedés tapasztalható a lakásvásárlásokban.

Vidéken is megindult egy lassabb erősödés, vidéken azonban jóval lassabb ütemű növekedés látható mind a kereslet, mind az árak tekintetében.

Jelentősen nőtt a fővárosi lakásvásárlási kereslet. A nagyszámú vevő miatt a lakások igen jelentős hányadát sikerül értékesíteni jellemzően két hónap alatt.

Az ügyvédi tapasztalat is alátámasztja a piaci elemzéseket és az ingatlanközvetítői jelentéseket. Valóban tapasztalható – főleg Budapesten – az ingatlan adásvételi szerződések számának jelentős emelkedése.

A vevők sokszor lemaradnak a lakás vételről, ha nem elég gyorsak, ha sokáig haboznak és bizonytalankodnak. Jön egy másik gyors és határozott vevő, aki alku nélkül hajlandó megvásárolni a kiszemelt lakást, így alapos és megfontoltabb vevőnk „hoppon marad”.

Néhány ilyen kudarc után aztán vevőnk hajlamos megfeledkezni a szükséges óvatosságról, és a mielőbbi lakásvásárlás reményében gyorsan dönt. Nagy árat fizethet meggondolatlanságáért, ha nem bízza ingatlan adásvételi szerződése elkészítését és az egész lakásvásárlási ügylet lebonyolítását tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező ügyvédre.

Ilyenkor van szükség az ingatlan adásvételi szerződés megkötése során körültekintő és alapos ügyvédi közreműködésre.

Milyen ügyvédet válasszunk lakásvásárláshoz?

  1. Körültekintő és alapos ügyvédre van szükségünk a lakásvásárláshoz, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik az ingatlanjog területén. Minden ügyvéd a jog szerteágazó rendszerében specializálódni kényszerül. Válasszunk olyan ügyvédet, aki elsődlegesen ingatlanjoggal foglalkozik.
  2. Aki ismeri az ingatlan adásvételi szerződések buktatóit, a lakásvásárlásra irányuló szerződések „csínját-bínját”.
  3. Aki pontosan ismeri a bankok aktuális elvárásait banki hitel igénybevétele esetén.
  4. Aki ismeri az új szocpol, azaz a CSOK szabályait a családok otthonteremtési kedvezménye igénybevétele esetén.
  5. Gondos és megbízható ügyvédet válasszunk, akiben teljes körűen megbízunk.
  6. Gyors ügyvédet keressünk álmaink otthonának megvásárlásához, aki rövid határidővel vállalja a szerződések elkészítését, az iratok földhivatali beadását és az egész lakásvásárlás lebonyolítását. Az időveszteség nem ritkán azt eredményezheti, hogy lemaradunk a kiszemelt lakás megvásárlásáról.
  7. Olcsó ügyvédet keressünk, de soha ne felejtsük el, hogy ne az ügyvédi munkadíj legyen a kizárólagos szempont az ügyvéd kiválasztásakor. A vásárlók többsége az élete során csak egyszer-kétszer vásárol lakást, sokszor minden vagyonát és megtakarítását a lakás megvásárlásába fekteti, vagyis óriási kockázatot vállal az, aki nem jár el elég körültekintően. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Jelenleg általában a lakás forgalmi értékének fél %-tól 3%-ig terjed. Mértékét általában meghatározza a lakás forgalmi értéke, az ügyletben részt vevő felek száma, az ügylet bonyolultsága, hitel igénybe vétele és sok egyéb körülmény.
  8. Lehetőleg helyben, az adott településen praktizáló ügyvédet keressünk, aki ismeri a helyben szokásos gyakorlatot, a helyi lakáspiaci viszonyokat.

Olvassa el milyen a jó ingatlan adásvételi szerződés!

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, a lakásvásárlásának teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és gyakorlott ügyvédre kedvező áron.
Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a Kapcsolat linkre kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük