Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

CSOK 2021 és otthonteremtés 2021

CSOK 2021 és OTTHONTEREMTÉS 2021

A lakástámogatások körén belül a legfontosabb támogatási formák közé tartozik 2016 óta a családi otthonteremtési kedvezmény (továbbiakban: CSOK).

A népességfogyás megállítására és a gyermekvállalási kedv ösztönzésére létrehozott intézkedéscsomagot az otthonteremtési program keretén belül jelentősen kiterjesztik 2021. január 1-től. Nézzük a változtatásokat a CSOK 2021, és OTTHONTEREMTÉS 2021 témájában, mely jelentős fellendülést hozhat az ingatlanpiacon a 2021-es évben:

Öt új elemből áll az otthonteremtési program 2021-től:

a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő

 • áfacsökkentés,
 • áfamentesség,
 • illetékmentesség,
 • otthonfelújítási támogatás
 • többgenerációs otthonteremtés.

Az eddigi kedvezményes lehetőségek továbbra is megmaradnak:

EDDIGI TÁMOGATÁSOK

 • CSOK támogatás

A már meglévő támogatások közül a legnépszerűbb a családi otthonteremtési kedvezmény, ami egy vissza nem térítendő támogatás. Értéke függ a gyermekek számától és az ingatlan típusától. Újépítésű lakásnál 1 gyereknél 600.000.-Ft, 2-nél 2.600.000.-Ft, 3 vagy több gyereknél 10.000.000.-Ft, használt lakásnál 1 gyereknél 600.000.-Ft, 2-nél 1.430.000.-Ft, 3 gyereknél 2.200.000.-Ft, 4 gyereknél 2.750.000.-Ft igényelhető. CSOK-ot nem csak meglévő, hanem vállalt gyermekre/gyermekekre is lehet igényelni, ám míg az előbbi esetben egyedülálló, élettársi kapcsolatban és házasságban élő szülők egyaránt jogosultak rá, addig a megelőlegezett CSOK-ot kizárólag olyan házasok igényelhetik, ahol egyik szülő sem töltötte be a 40. életévét. Meglévő gyermekek esetén akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez. Ám figyelni kell, hogy a bankok legfeljebb a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, így legalább 20% önerőt fel kell tudni mutatni a vásárláshoz.

 • CSOK-Hitel

Szintén nagyon közkedvelt támogatás a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes lakáshitel, amire mindenki jogosult, aki legalább két gyermek után igényel CSOK támogatást. Végig fix, maximum 3%-os kamatú lakáskölcsön igényelhető. Mivel azonban ez egy banki hitel – amihez az állam komoly kamattámogatást nyújt -, a sikeres igényléshez át kell esni a banki hitelbírálaton, aminek legfontosabb eleme, hogy megfelelő nagyságú jövedelmet tudjunk igazolni. A CSOK-hitel maximális összege kizárólag a meglévő vagy vállalt gyermekek számának függvény. 1 gyermek után tehát ez a kedvezményes hitel nem vehető igénye, 2 gyermek esetében 10.000.000.-Ft, 3 gyermek esetében 15.000.000.-Ft kedvezményes CSOK-hitel vehető igénybe.

 • Falusi CSOK

A CSOK speciális típusa, ami tanyákon és meghatározott kistelepüléseken jelent komoly támogatást egy felújítandó vagy korszerűsítendő ingatlan megvásárlásához, valamint egy meglévő lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A falusi CSOK 2019. július elsejétől 2022. június 30-ig igényelhető. Kizárólag használt ingatlan esetén vehető fel, illetve ingatlanvásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a többit felújításra és/vagy korszerűsítésre kell költeni. A lakás vételára legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
A falusi CSOK plusz előnye, hogy magasabb támogatási összeg igényelhető, mint a használt lakásos “normál” CSOK-nál. Meglévő ingatlan korszerűsítésére is igényelhető pénz, míg a “normál” CSOK-nál mindenképp új lakáscél, vagy meglévő ingatlan bővítése szükséges. Olyan ingatlanra is igényelhető, amit korábban CSOK támogatás igénybevételével vásároltak meg. A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatú támogatott hitel (CSOK hitel) is. Összege lakásvásárlás és hozzá kapcsolódó korszerűsítés esetén: 1 gyereknél 600.000.-Ft, 2-nél 2.600.000.-Ft, 3 vagy több gyereknél 10.000.000.-Ft, Összege meglévő ingatlan korszerűsítése esetén: 1 gyereknél 300.000.-Ft, 2-nél 1.300.000.-Ft, 3 vagy több gyereknél 5.000.000.-Ft.

 • ÁFA visszaigénylés 2020-ban

2020. január 1-től kizárólag preferált kistelepülésen vehető igénybe. Új lakásépítés esetén a kedvezményt igényelhetik a legfeljebb 150 m² hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m² hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa. Ezen kívül a falusi CSOK szerinti lakás/lakóépület bővítési és/vagy korszerűsítési célok hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségének megfizetéséhez is kérhető.
Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek, valamint az építéshez, bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

 • Babaváró Hitel (Babaváró támogatás)

Azok a házaspárok igényelhetik 2019. július 1-től, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Maximális összege 10 millió forint, futamideje legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra fizetendő induló havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot. A folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, ám ha ezen idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, valamint a gyermek születését – pontosabban 12 hetes magzati korát – követően a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, valamint ekkortól újabb 3 évre életbe lép a törlesztési moratórium, míg a 3. babánál a teljes még meglévő adósságot elengedik.

Mindez azt jelenti, hogy ha a baba igényléskor már útban van, akkor a törlesztést el sem kell kezdeni, amennyiben pedig ezt követően gyorsan érkezik még két baba, akkor a hitel tulajdonképpen vissza nem térítendő támogatássá alakul át.
A Babaváró hitel nagyon jól kombinálható a megelőlegezett CSOK-al (vállalt gyermekre lehet igényelni), ugyanis a CSOK sok banknál nem számít önerőnek egy lakáshitelnél vagy CSOK-hitelnél – hiszen, ha nem születnek meg a gyermekek, akkor kamatostól vissza kell fizetni a támogatást -, a Babaváró 75%-a azonban önerő lehet egy lakáshitelnél.
Ez a Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, az esetleges meghosszabbításáról egyelőre nincs információ.

 • Gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés

2019. július 1-től már a második gyermek után is jár az 1 millió Ft hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió Ft-tal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió Ft-tal csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A lehetőség kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik. Összege tehát: 1 gyermeknél nincsen, 2 gyermeknél 1.000.000.-Ft, 3 gyermeknél 4.000.000.-Ft, minden további gyermeknél1.000.000.-Ft-1.000.000.-Ft.
A lehetőség kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre érvényesíthető, mint amilyenek a piaci vagy fogyasztóbarát lakáshitelek, valamint a CSOK-hitelek. Ezzel szemben a Babaváró tőketartozása akkor sem csökkenthető belőle, ha azt lakáscélra használta fel a család, mert a Babaváró szabad felhasználású, ráadásul ingatlanfedezet sem szükséges hozzá.

A 2021-es évtől új támogatások egészítik ki az eddigieket, lássuk, melyek ezek!

ÚJ OTTHONTEREMTÉS 2021 TÁMOGATÁSOK, és ÚJ CSOK 2021 SZABÁLYOK

 • 5%-os áfa az újépítésű lakásokra 27% helyett

2021. január 1-jén vagy azt követően teljesített építkezéseknél kell alkalmazni. 2026. december 31-ig alkalmazandó, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint. A többlakásos lakóingatlan esetében a 150 m² hasznos összes alapterületet nem haladhatja meg, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 m² hasznos összes alapterületet nem haladhatja meg. Újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év. A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését követően nem tartozik e rendelkezés hatálya alá azon lakásoknak az értékesítése, amelyek e területen találhatóak, ezek a korábban bevezetett szabály szerint tartoznak az 5%-os adókulcs hatálya alá.

 • 5%-os lakásáfa visszaigénylés

Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, 2021 januárjától a csökkentett, 5%-nyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Vagyis akik CSOK-kal új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük.

Január elsejétől újdonságot jelent, hogy 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik. Vagyis akik építkeznek, azokra nem az áfa elengedésének szabályai vonatkoznak, hanem 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfatartalmat.

 • Illetékmentesség

Teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolnak új vagy használt ingatlant. A családok akkor igényelhetik, ha van legalább egy, 18 év alatti gyermekük. Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes. Amennyiben a CSOK fejében vállalt gyermek nem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni – avagy a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen, vagy egyéb okból (pl. válás miatt) azt visszafizeti, a NAV intézkedik az illeték kiszabásáról. Az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának, az illetéket pedig szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmértékkel számítja ki. Nem kell az illetéket megfizetni akkor, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt. Az illetékmentesség a 2021. január 1-jét követően kelt CSOK-os adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

 • Otthonfelújítási program

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Ez tehát a 2021-ben elkezdett felújításokra vonatkozik, az anyagbeszerzésre és a munkaköltségre is. A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) lehetőségével. A támogatás utófinanszírozott, vagyis előre meg kell finanszírozni a költségeket. A gyermek 25 éves koráig vehető igénybe, mégpedig egy alkalommal. A programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani.

Ehhez február elsejétől hozzátesznek egy otthonfelújítási kölcsönt is. Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.

 • Többgenerációs CSOK 2021

Aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti akár a teljes CSOK-ot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet. A gyermeket nevelő/vállaló fiatal párok felvehetik a szülői ház tetőterének beépítésére az építkezésre járó CSOK összegét. Egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió forintot, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként. Vállalt gyermeknél kizárólag azok a házaspárok élhetnek a lehetőséggel, ahol az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 m²-nek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 m²-nek kell lennie, és nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. Ráadásul két gyermeknél 10 millió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtér-beépítésre felhasznált támogatása mellé.

 • Közjegyzői díjak szabályozása CSOK 2021 igénybevételekor

A kormány bejelentette, hogy maximálja a közjegyzői díjakat CSOK-os ingatlan vásárlása esetén a közjegyző hitelügyintézéshez szükséges közreműködésekor.

Mindezek az intézkedések jelentősen hozzájárulhatnak az ingatlanpiac fellendüléséhez, az ingatlan adásvételi ügyletek jelentős megnövekedéséhez, illetve új építkezések megindulásához. Sokan kivártak eddig, és a tervezett ingatlanvásárlással megvárták a 2021.01.01-től életbe lépő új szabályokat, a CSOK 2021, és OTTHONTEREMTÉS 2021 új szabályozását.

Ne maradjon le Ön sem ezekről a lehetőségekről!

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, CSOK-os ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre, korrekt áron.  Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon https://bizikugyvediiroda.hu/kapcsolat/ kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekelhet: