Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

CSOK ÚJ SZABÁLYAI 2024-TŐL

CSOK ÚJ SZABÁLYAI 2024.01.01-TŐL

A napokban megjelent a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendelet, mely jelentős változtatást hoz 2024 január 1-től a lakástámogatás eddigi rendszerében.

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény Magyarországon elérhető állami támogatási forma, amely segíti a családokat az ingatlanvásárlásban és lakásépítésben.

Célja, hogy elősegítse a fiatal családok lakhatáshoz való jutását és a lakásvásárlást, ezáltal hozzájárulva a családok anyagi biztonságához és stabilitásához.

  1. január 1-től a CSOK-ot csak falun lehet igénybe venni. A klasszikus CSOK tehát csak a kistelepüléseken marad meg az eddigi formájában.

A CSOK falun érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől meg is emelik a keretösszegeket.

Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a CSOK-ot, a kormány a családügyekért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az 5000 főnél nagyobb településekre. A városokban igénybe vehető támogatási forma új szabályozására még várnunk kell. Reméljük, a jövőben is támogatni fogják a családok otthonteremtését a városokban is.

Az új falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Ami eddig tudható:

A falusi csokot 2024-től továbbra is igénybe lehet venni új lakás, ház vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakások felújítására, bővítésére, valamint megmarad az áfakedvezmény lehetősége is 5 millió forint erejéig.

Falusi CSOK igénybe vehető:

  • használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése – csak egyidejű vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés esetén, azaz használt lakás vásárlásra önmagában nem igényelhető!
  • meglévő használt lakás bővítése, illetve korszerűsítése – bővítés és/vagy korszerűsítés, de lehet együttesen mindkét célra is igényelni
  • új egylakásos lakóépület (ház) vásárlása vagy építése (azaz például egy új társasházi lakás megvásárlására már nem lesz igényelhető)

Érdemes még idén 2023-ban igényelni a CSOK-ot, ha kizárólag használt lakás vásárlására igényelné a támogatást preferált kistelepülésen, ugyanis azt már csak idén lehet megtenni. 2024-től már csak vásárlás + bővítés/korszerűsítési céllal lesz elérhető ez a támogatás használt lakás esetében.

Ha viszont használt lakás vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése szerepel a terveiben, akkor a jelenleginél magasabb támogatást érhető el 2024-től. Tehát érdemes kivárni.

Ugyancsak magasabb támogatási összegekre lehet számítani, ha meglévő otthont korszerűsítünk vagy bővítünk.

Ha a preferált kistelepülésen új házat kíván vásárolni vagy építkezést tervez, a CSOK összege változatlan marad jövőre is az ideihez képest.

Az új falusi CSOK összegek 2024-től:

Használt lakás vásárlás egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel

 

Meglévő használt lakás korszerűsítése Meglévő használt lakás bővítése, vagy bővítése-korszerűsítése Új egylakásos lakóépület vásárlása, építése
1 gyermekre 1.000.000 Ft 500.000 Ft 600.000 Ft 600.000 Ft
2 gyermekre 4.000.000 Ft 2.000.000 Ft 2.000.000 Ft 2.600.000 Ft
3 gyermekre 15.000.000 Ft 7.500.000 Ft 7.500.000 Ft 10.000.000 Ft

Használt lakás vásárlása és bővítése, korszerűsítése esetén a vásárlásra fordítandó összeg nem haladhatja meg a támogatás 50%-át.

A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló rendelet 41 oldalon tartalmazza az új falusi CSOK részletszabályait, és 50 oldalas mellékletben szerepelnek azok a falvak, ahol fel lehet venni a falusi CSOK-ot 2024-től.

A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető

Külterületi lakásnak minősül a település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan, amelyen a feltételeknek megfelelő lakóingatlan van.

CSOK-hitel

A CSOK támogatáshoz továbbra is igénybe lehet venni kedvezményes CSOK hitelt is:

CSOK-hitel maximális összege:

  • új lakás vásárlása, építése, illetve használt lakás vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2 gyermekre 10 millió forint, három vagy több gyermekre 15 millió forint
  • meglévő lakás korszerűsítése, bővítése esetén két gyermekre 5 millió forint, három vagy több gyermekre 7,5 millió forint.

A támogatás összege függ a család helyzetétől és a gyerekek számától; több gyermek esetén a támogatás magasabb.

A CSOK igénybevételéhez szükséges feltételek közé tartozik a legalább egy év folyamatos TB-jogviszony, a magyar állampolgárság és a házastársi, élettársi viszony igazolása.

A támogatás összege a lakás vásárlása esetén akár több millió forint lehet, amely jelentős segítséget nyújthat a családoknak.

Emellett a CSOK lehetőséget biztosít lakásfelújításra is, amely segíti az ingatlanok korszerűsítését és az otthoni körülmények javítását.

A támogatás igényléséhez speciális nyomtatványokat kell kitölteni és benyújtani az illetékes hatóságokhoz.

Az igénylés feldolgozása után a jogosult családok megkapják a támogatást, amelyet az ingatlan vásárlásához vagy felújításához használhatnak fel.

A CSOK lehetőséget teremt a fiatal családoknak, hogy könnyebben megtalálják álomotthonukat és fenntartható módon teremtsék meg otthonukat.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hozzájárul Magyarország lakáspiacának élénkítéséhez és a családok stabilabb életének elősegítéséhez.

Amint megjelennek a városi (5000 főnél nagyobb településekre vonatkozó) ÚJ lakástámogatási szabályok, természetesen tájékoztatni fogom róla az érdeklődőket a honlapomon. Legyen Őn is naprakész az ingatlanok világában!

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, CSOK-os ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre, korrekt áron.  Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon ide kattintva.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekelhet: