+36-1-331-1614; Mobil: 06-20-341-5708; | Iroda: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. II. emelet 5. | info[@]bizikugyvediiroda.hu

Lakásvásárlás illetéke 2018. január 1-től

Változás az Illetéktörvényben

Lakásvásárláson gondolkodik? Épp jókor, mert kedvezően változott a lakásvásárlás illetéke!

Ismét módosították ugyanis az illetéktörvényt.

  1. január 1-től az eddigi egy helyett három éven belül eladott lakáscélú ingatlanunk értékét is levonhatjuk a fizetendő vagyonszerzési illeték alapjából.

Lássuk a részleteket:

1. Az Illetékekről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2018. január 1-től az ingatlanukat eladó lakástulajdonosok számára kedvezően módosult. Az ún. cserét pótló vételhez kapcsolódó kedvezményekre vonatkozó módosítások tágabb határidőt adnak a lakásvásárlóknak. Korábban az illeték alapjául szolgáló összegből az adásvételt megelőző, illetve az azt követő egy éven belül eladott lakás forgalmi értékével lehetett csökkenteni az illeték alapot.

Ez a határidő most 2018.01.01. napjától úgy módosult, hogy az adásvételt megelőző 3 éven belül eladott, vagy az adásvételt követő 1 éven belül eladott lakás értékét lehet levonni az illeték alapjából.

Tehát, ha eladom a lakásomat 2015-ben 14 millió forintért, és veszek egy lakást 16 millió forintért 2018-ban, akkor csak a kettő különbözete után, azaz 2 millió forint után kell megfizetnem a 4 %-os lakásvásárlás illetéket (vagyonszerzési illeték).

Vagy akár veszek egy lakást 16 millió forintért 2018-ban és eladom egy másik lakásomat 2019-ben 14 millió forintért, akkor csak a kettő különbözete után, azaz 2 millió forint után kell megfizetnem a 4 %-os illetéket.

2. A korábbi rendelkezéseknek megfelelően érvényben maradt az a szabályozás is, amely szerint illetékmentességet kap az, aki a lakásvásárlást megelőző 3 éven belül, illetve az azt követő egy éven belül a másik lakását eladja és a megvásárolt lakás forgalmi értéke kisebb az eladott lakás forgalmi értékénél. Ebben az esetben is kedvező a változás az Illetéktörvényben a kedvezményes időszakra vonatkozó rendelkezéseknél, hiszen korábban a vételt megelőző 1 éven belül eladott lakást lehetett csak figyelembe venni az illetékmentességhez.

Tehát ha veszek egy lakást 16 millió forintért 2018-ban úgy, hogy eladtam egy másik lakásomat 2016-ban 18 millió forintért, akkor a 16 millió forintért megvett lakás megvásárlásakor egyáltalán nem kell illetéket fizetnem.

FONTOS: a fenti szabályok NEM általában INGATLAN adásvételére, hanem csak LAKÁSTULAJDON adásvételére vonatkoznak, csak a Lakásvásárlás illetékére alkalmazhatók.

A mostani Változás az Illetéktörvényben tehát csak a Lakásvásárlás illetékét érinti 2018. január 1-től.

3. Mi a lakástulajdon?

Az illetéktörvény értelmezése szerint LAKÁSTULAJDON a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri.

Ha az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lakóház van, az épületet – a hozzá tartozó kivett területtel együtt – lakástulajdonnak kell tekinteni.

 DE NEM LAKÁSTULAJDON

  • a lakóépülethez tartozó földrészleten létesített, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült (garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület stb.)
  • az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (lakásként) nyilvántartott olyan épület, amelyet az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően már legalább 5 éve más célra hasznosítanak.

 

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, a lakás vásárlásának teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és gyakorlott ügyvédre kedvező áron.  Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a https://bizikugyvediiroda.hu/kapcsolat/ kattintva.