Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

Lakásvásárlás illetéke

Lakásvásárlás illetéke 2018. január 1-től

Változás az Illetéktörvényben

Lakásvásárláson gondolkodik? Épp jókor, mert kedvezően változott a lakásvásárlás illetéke!

Ismét módosították ugyanis az illetéktörvényt.

 1. január 1-től az eddigi egy helyett három éven belül eladott lakáscélú ingatlanunk értékét is levonhatjuk a fizetendő vagyonszerzési illeték alapjából.

Lássuk a részleteket:

1. Az Illetékekről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2018. január 1-től az ingatlanukat eladó lakástulajdonosok számára kedvezően módosult. Az ún. cserét pótló vételhez kapcsolódó kedvezményekre vonatkozó módosítások tágabb határidőt adnak a lakásvásárlóknak. Korábban az illeték alapjául szolgáló összegből az adásvételt megelőző, illetve az azt követő egy éven belül eladott lakás forgalmi értékével lehetett csökkenteni az illeték alapot.

Ez a határidő most 2018.01.01. napjától úgy módosult, hogy az adásvételt megelőző 3 éven belül eladott, vagy az adásvételt követő 1 éven belül eladott lakás értékét lehet levonni az illeték alapjából.

Tehát, ha eladom a lakásomat 2015-ben 14 millió forintért, és veszek egy lakást 16 millió forintért 2018-ban, akkor csak a kettő különbözete után, azaz 2 millió forint után kell megfizetnem a 4 %-os lakásvásárlás illetéket (vagyonszerzési illeték).

Vagy akár veszek egy lakást 16 millió forintért 2018-ban és eladom egy másik lakásomat 2019-ben 14 millió forintért, akkor csak a kettő különbözete után, azaz 2 millió forint után kell megfizetnem a 4 %-os illetéket.

2. A korábbi rendelkezéseknek megfelelően érvényben maradt az a szabályozás is, amely szerint illetékmentességet kap az, aki a lakásvásárlást megelőző 3 éven belül, illetve az azt követő egy éven belül a másik lakását eladja és a megvásárolt lakás forgalmi értéke kisebb az eladott lakás forgalmi értékénél. Ebben az esetben is kedvező a változás az Illetéktörvényben a kedvezményes időszakra vonatkozó rendelkezéseknél, hiszen korábban a vételt megelőző 1 éven belül eladott lakást lehetett csak figyelembe venni az illetékmentességhez.

Tehát ha veszek egy lakást 16 millió forintért 2018-ban úgy, hogy eladtam egy másik lakásomat 2016-ban 18 millió forintért, akkor a 16 millió forintért megvett lakás megvásárlásakor egyáltalán nem kell illetéket fizetnem.

FONTOS: a fenti szabályok NEM általában INGATLAN adásvételére, hanem csak LAKÁSTULAJDON adásvételére vonatkoznak, csak a Lakásvásárlás illetékére alkalmazhatók.

A mostani Változás az Illetéktörvényben tehát csak a Lakásvásárlás illetékét érinti 2018. január 1-től.

3. Mi a lakástulajdon?

Az illetéktörvény értelmezése szerint LAKÁSTULAJDON a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri.

Ha az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lakóház van, az épületet – a hozzá tartozó kivett területtel együtt – lakástulajdonnak kell tekinteni.

 DE NEM LAKÁSTULAJDON

 • a lakóépülethez tartozó földrészleten létesített, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült (garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület stb.)
 • az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (lakásként) nyilvántartott olyan épület, amelyet az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően már legalább 5 éve más célra hasznosítanak.

 

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, a lakás vásárlásának teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és gyakorlott ügyvédre kedvező áron.  Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a https://bizikugyvediiroda.hu/kapcsolat/ kattintva.

71 Responses

 1. Tisztelt Ügyvédnő!

  Szeretnék segítséget kérni. 2016 közepén vásároltam egy lakást, befizettem az illetéket. A lakást ebben az évben (2018) szeretném eladni és helyette egy hasonló értékű másik lakást vásárolni 1 éven belül. Azt már kihámoztam, hogy az illetéket szinte teljesen letudom faragni, azonban arra nem találok információt, hogy az eladott lakás utáni adó ebben az esetben kevesebb lesz-e?
  Vagy fizetnem kell az eladás után adót is és még a csere után illetéket is?
  Köszönettel,
  Sz.Zs.

  1. T. Zsolt!
   Az eladás után adót kell fizetnie, a vásárlás után illetéket. Az adó: az eladási ár csökkentve a szerzési árral és a kapcsolódó költségekkel után maradó összeg 90 %-a lesz az adó alapja, mértéke pedig 15 %.
   Az illeték az eladott és vásárolt lakás forgalmi értékeinek különbözete után, amennyiben az pozitív 4 %.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

   1. Tisztelt Ügyvédnő!
    Adott egy lakás amit 13 millió Ft-ért szeretnénk eladni, ez a párom nevén van.
    Szeretnénk vásárolni egy családi házat ami 17 millió Ft. 2 gyerek után szeretnénk csok-ot igényelni. Ez 1430000 Ft. Az lenne a kérdésem hogy mennyi illetéket kellene fizetnünk.
    34 éves vagyok, nekem első házam lenne.
    Tudom, hogy 15 millió Ft-ig 2% az illeték de ilyenkor a ház teljes árát nézik, vagy csak a rám eső részt!
    Illetve a párom illetéke is érdekelne. Előre is köszönöm!

    1. T. Anita!

     Ha a 15 M Ft-os határt átlépi az egész ingatlan értéke, akkor már nem jár az illetékkedvezmény első ingatlan szerzőként. De kamatmentes részletfizetésre jogosult lehet.
     Aki elad és vesz ingatlant, az csak a különbözet után fizeti meg az illetéket. Az ingatlan vásárlás illetékének mértéke 4%.
     Ha szeretnék, hogy én készítsem el önöknek az ingatlan adásvételi szerződést, akkor hívjanak bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámon.

     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 2. Tisztelt Ügyvédnő!

  A volt férjemtől nemsokára kapok egy megváltási összeget a jelenlegi 50-50%-ban a tulajdonunkban lévő házunkra. A kapott pénzből egy lakást szeretnék majd vásárolni. Van-e alaki és formai követelménye annak, hogy hogyan fogalmazzuk meg a közös megegyezést, hogy az illetékfizetésnél a kapott összeget beszámíthassam? Vagyoni per van folyamatban a házra, nekem jelenleg nincs ügyvédem, és úgy tűnik, sikerül megegyeznünk. Köszönettel: K. Mónika

  1. T. Mónika!
   Ha jól sejtem, válásuk áll a háttérben és ezért fizet a férje megváltási összeget.
   Ha Ön a pénzt a házassági közös vagyon megszüntetése körében kapja, úgy egyikőjüknek sem kell ezután sem adót, sem illetéket fizetnie, viszont Ön a későbbi vásárlásnál nem tud mit figyelembe venni illeték szempontból.
   Ha a férje megveszi (magához váltja) az Ön házrészét, úgy Önnek szja fizetési kötelezettsége keletkezhet (kivéve, ha már legalább 5 év eltelt a ház vásárlása óta), viszont így illetékkedvezményre jogosult lehet az új lakás vásárlása kapcsán. Tehát javaslom, hogy hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon, és megbeszéljük, melyik szerződés Önnek a megfelelőbb és tisztázzuk a szerződés elkészítésével kapcsolatos részleteket.
   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

   1. Tisztelt Ügyvéd nő!

    2016-ban vásárolt lakásomat idén márciusban (2019) eladtam. Még ebben az évben fogok vásárolni olcsóbban lakást. Ezek után illetéket nem kell fizetnem csak jövőre szja-t? Amennyiben igen, az szja-t a teljes eladási ár után kell befizetnem (ez 15%?) vagy csak a különbözet után?(különbözet: amennyiert 2016ban vettem a lakást és amennyiért 2019ben eladtam közti külonbözet?)
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel,
    Janka

    1. T. Janka!
     Ha olcsóbban vesz majd ingatlant, akkor valóban nem kell fizetnie majd illetéket.
     Szja: Az Ön esetében a 4. évben a különbözet 60%-a lesz az adóalap, annak 15%-a lesz az adó.
     Amennyiben az én közreműködésemmel kívánja megvásárolni az újabb lakást, akkor kérem hívjon bizalommal a
     0620-3415708-as mobilszámomon.
     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 3. Kedves Ügyvédnő!
  Eladtam a tulajdonomban lévő lakásomat 34 mill. forintért (nem kell adót fizetnem, mert 9 éve voltam tulajdonosa). Vásárolnánk a feleségemmel (35 éves házasok vagyunk) közösen 50%-50%-ban egy házat ami társasháznak van bejegyezve összesen 30 mill. forintért, földszint-egylakás, emelet-második lakás (két helyrajzi szám).Kérdésem: milyen illetéket kell fizetni? Kérhetek-e illetékmentességet! Tisztelettel: Takács Jenő

  1. T. Jenő!
   Ha az eladáshoz képest 3 éven belül vásárolnak, akkor a 34 M-os eladással a 30 M-os vásárlás felét tudja szembeállítani, így Ön illetékmentesen szerez, felesége viszont a fél lakás után 4 % illetéket fizet (600.000.- Ft). Olcsóbb, ha csak Ön vásárol, majd azonnal továbbajándékozza feleségének a fél lakást. Mindkét ügylet illetékmentes, de két szerződés (ügyvédi munkadíj) és két igazgatásszolgáltatási díj (2 x 6.600.- Ft) merül fel. Az illetékkedvezménynél csak egy ingatlan számítható be, mert írja, hogy két külön hrsz szám alatt vannak az ingatlanok. Erre figyelemmel ajánlatos tehát készíteni az iratokat.
   Amennyiben azt szeretné, hogy a szerződéseket én készítsem el, hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámon a részletek megbeszélése érdekében.
   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd.

 4. Kedves Ügyvédnő!

  Sajnos a lányom válófélben van. Van egy 10.000.000 Ft-t érő lakásuk, melyet fele-arányban tulajdonolnak. A lányom fogja megvásárolni a férje tulajdon részét, banki hitelre. Kérdésem az lenne, hogy kell e illetéket fizetni, a megszerzett tujadini rész után. Van még a lakáson 3.600.000 Ft tartozás is.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Czifra József

  1. T. József!

   Illetékmentes a házastársak közötti adásvétel és az is, ha a házastársi vagyonközösség megszüntetése alapján szerzi meg a tulajdonjogot a lánya, de a jelzálogjog jogosult bank hozzájárulása kell az adásvételhez.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 5. Tisztelt ügyvédnő!

  Nem találok választ és senki sem tudja biztosan megmondani:
  Eladtam 2018-ban 35 millióér egy lakóházat és venni szándékozom 1 éven belül kettőt 15 és 14 millióér.
  Kell vagyonszerzési illetéket fizetnem a második után?
  Az ügyvédem azt mondja 90% hogy nem lehet egy eladással elszámolni 2 vételt még akkor sem ha a kettő értéke nem éri el az eladott ingatlan értékét.
  100%-ra azomban nem tudja megállapítani hiába olvas.

  Előre is köszönöm a válaszát.

  1. T. Sándor!
   Igen, kell illetéket fizetnie, egy eladással csak egy vásárlás állítható szembe.
   A szerződés elkészítéséhez várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámon a részletek megbeszéléséhez.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

   1. Tisztelt Ügyvédnő!

    Hasonló a problémánk nekünk is. Az lenne a kérdésem, hogy szabadon választható -e meg, hogy melyik vételt állítjuk szembe az eladással, vagy számít a vételi sorrend? (Mindegyik vétel pár héten belül történik)

    Üdvözlettel,

    Petrekin Dávid

    1. T. Dávid!
     Egy ingatlan eladással szemben egy vételt tudnak beszámítani illetékkedvezmény szempontjából. Mindegy, hogy melyiket, a sorrend nem számít, csak 3 éven belül legyen az ingatlan vásárlása.
     Nyilván azt célszerű beleszámítani az illetékkedvezménybe, ami magasabb értékű, és így kevesebb illetéket kell majd fizetniük.
     Amennyiben szeretnék, hogy én készítsem el az ingatlan adásvételi szerződést, úgy keressen bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon.
     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 6. Tisztelt Ügyvédnő!

  Férjemmel több mint 40 évig éltünk együtt házasságban.
  A közösen megszerzett vagyon minden a férjem nevére került, mert ő ült be a kocsiba a személyi igazolványával, én gyerekekkel v. a vállalkozással otthon maradtam.
  A ház amiben a vállalkozás is van 1990-ben lett kész, a nevemre csak a válás előtt 2015. év végén került a 6.600 Ft befizetése mellett.
  Ugyanígy a termőföldet is közösen vettük több mint 15 éve, de csak 2017. őszén került a nevemre 6.600 Ft befizetése mellett.
  Most 2018. márciusában papíron is elváltunk.
  Az ingatlanok most már mindkettőnk nevén van, áruljuk.
  Az lenne a kérdésem, hogy mivel mostanság kerültek a nevemre az ingatlanok, nekem kell-e valamiféle adót, vagy illetéket, vagy bármit fizetnem eladás esetén.
  A férjem eladás esetén minden fizetéstől mentesül, mert 5 ill. 15 évnél régebbi a szerzése a tulajdoni lapon.
  Végül is nekem is 5. ill. 15 évnél régebbi a szerzés,,/mivel közös házasságunk idején vettük a földet,ill. építettük a házat/ de nem tudom, hogy jogilag ez, hogy értelmezhető, mivel a tulajdonba papíron csak mostanság került.
  Remélném, hogy nem kell fizetnem az eladás után, de ha igen mégis mire, mennyit?

  Köszönettel Mária

  1. T. Mária!
   Csak abban az esetben kérheti az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonostárs az eredeti szerzési időpont őrá való kiterjesztését, ha a jogi értelemben közösen szerzett vagyont közös vagyonként értékesítik. Ha már nevesítették az Ön tulajdonrészét, az ingatlan kikerült a közös vagyon köréből, és az Ön szerzési ideje a mostani szerződések földhivatali iktatása lesz. Ehhez képest kell megvizsgálni a szerzés és az értékesítés közt eltelt időt és meghatározni, hogy kell-e szja-t fizetni. A konkrét számolás illetve az ingatlan adásvételi szerződés elkészítése érdekében jelentkezzen be az irodámba a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 7. Kedves Ügyvédnő!
  Eladtuk a lakásunkat (tíz éve vásároltuk)64 M forintért. Ebből visszafizetnénk a banki tartozásunkat 18 M-t és lefoglalnánk és vásárolnánk(átadása 2019-ben lesz,de lehet csúszás 2020-ra,műszaki átadáskor kell a vételár 75%-át kifizetni) egy új kisebb lakást 40 M forintért. Mennyi illetéket kell fizetnünk?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Katona Zsuzsa

  1. T. Zsuzsa!
   Ha a régi lakás eladása után 3 éven belül vásárolják meg az újat, azonos tulajdonosi arányok mellett, akkor egyáltalán nem kell illetéket fizetni, mert elvileg a két lakás forgalmi értéke közti különbözet lenne az illeték alapja, de negatív illeték nincs. Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 8. Tisztelt Ügyvédnő!

  Jelenlegi szülőházamban lakok Édesanyámmal és testvéreimmel, amiben 1/3 tulajdonom van örökléssel. Most feleségemmel gyermekemmel házat vásárolunk, hogy külön költözzünk. Rám a 4% vonatkozik vagy ez első ingatlanszerzésnek minősül és akkor kevesebb? Köszönöm válaszát!

  1. T. Csaba!
   Mivel az örökölt tulajdonrésze az 50 %-ot nem éri el, így első lakásvásárlónak minősül.
   Ha Ön 35 év alatti, és max. 15 M Ft-ért vásárol ingatlant, úgy Önnek jár a 4 %-nyi illetékből 50 % kedvezmény.
   Ha szeretné, hogy én készítsem el Önnek az ingatlan adásvételi szerződést, úgy hívjon bizalommal a
   0620-3415708-as mobilszámomon. Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 9. Tisztelt Címzett.Vásárolnánk egy lakást,ami 50-50%-ban tulajdonos a fiam és édesanyja.A fiú még 35 év alatti,s nem volt még lakástulajdonos.A lakás értéke 26 millió forint.Kérdezem,hogy a fiam,aki 50%-ban lenne tulajdonos jogosult-e illeték kedvezményben?
  Köszönöm a választ.Schuszter

  1. T. József!
   Az életkorhoz kötött első ingatlanvásárlásra csak akkor jár az illetékkedvezmény, ha az egész ingatlan értéke 15 M Ft alatti. Ebben az esetben az ár 26 M Ft, így nincs ilyen kedvezmény.
   De ha velem kívánják megkötni az ingatlan adásvételi szerződést, kérem hívjanak a 0620-3415708-as mobilszámomon, és esetleg találhatunk más kedvezményt, amit igénybe tudunk venni.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 10. Kedves Ugyvedno!
  Un. „iroda lakast” vasarolnek, a tulajdoni lapon irodakent, de a gyakorlatban mindig is lakaskent volt hasznalva. Ez esetben is 4% az illetek? Ha meg nem toltottem be a 35 evet es elso ingatlankent veszem, de az ara 23M Ft, nem kapok semmilyen kedvezmenyt? Az illetekre reszletfizetesi kedvezmenyt azert kaphatok?
  Koszonettel, Lilla

  1. Kedves Lilla!
   Ha a tul. lapon irodaként szerepel, akkor az nem minősül lakóingatlannak, így nem jár rá az illetékkedvezmény. De az amúgy is csak 15 m Ft-os értékű ingatlanra járna.
   Tehát az illeték 4% lesz.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el önnek az ingatlan adásvételi szerződést, úgy hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 11. Kedves Ügyvédnő!
  Segítségét szeretném kérni a fiam lakásvásárlási illetékével kapcsolatosan.
  A lakás, amit meg szeretne venni 16,4 M Ft.
  A fiam 35 év alatti első lakásszerző, ami úgy tudom kedvezményekre jogosít.
  várhatóan mennyi illetéket kell fizetnie, vagy kell-e egyáltalán?
  Válaszát előre is köszönöm szépen.
  Tisztelettel: Nagy Istvánné

  1. T. Hólgyem!
   656.000.-Ft lesz (4%) az illeték, de kérhet max. 12 havi kamatmentes részletfizetési kedvezményt.
   Más kedvezmény nincs, mert 15 M-nál drágább a lakás.
   Ha szeretnék, hogy én készítsem el az iratokat, és lebonyolítsam az egész ügyletet, akkor hívjanak bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 12. Kedves Ugyved No!
  Azt szeretnem megkerdezni,hogy a lanyom 2018-ban eladott egy lakast,melynek 20 eve tulajdonosa volt. Hany even belul kell vasarolnia masik lakast, hogy ne kelljen illeteket vagy adot fizetnie?

  1. T. Katalin!

   Az eladás után nem kell most szja adót fizetnie a lányának, mert sokáig volt tulajdonosa az ingatlannak.
   3 éven belül vásárolhat illetékmentesen/illetékkedvezménnyel másik ingatlant.
   Várom hívásukat, ha már megtalálták a kívánt ingatlant, és szeretnék, hogy elkészítsem a szerződési iratokat.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 13. Tisztelt Ügyvédnő!

  2016 Októberben eladtam a lakásom 5.700.000,- forintért. Most, két évvel később tervezek vásárolni egyet 18.500.000,-ért. Mennyi illetéket kell fizetnem, illetve ha van fizetési kedvezmény, akkor azt hol és milyen papír bemutatása után tudom érvényesíteni? Esetleges részletfizetési lehetőség van?

  1. T. István!

   A különbözet, azaz 12.800.000.-Ft után kell megfizetnie a 4% illetéket, azaz 512.000.-Ft-ot. Részletfizetési kedvezmény külön méltányosság alapján kérhető a nav honlapján rendszeresített nyomtatványon.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el az ingatlan adásvételi szerződést, úgy kérem hívjon a részletek megbeszélése érdekében a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 14. Kedves Ügyvédnő!
  2017.november 25.-én 10,5 MFt, 2018.02.03.-án 9,5 MFt értéken eladtam saját tulajdonomat képező / 15 évé volt tulajdonomban/ lakásokat. Most 30 MFt-ért vásárolnék lakást. Kérdésem, hogy meddig és milyen összegben tudom igénybe venni az illetékkedvezményt?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Tisztelettel: Domokos Katalin

  1. Kedves Katalin!

   Vásárláskor csak az egyik lakás eladását tudja beszámítani az illetékalap csökkentéséhez. Tehát 30-10,5=19,5 M Ft után kell megfizetnie a 4% illetéket, azaz 780 ezer forintot.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el az adásvételi szerződést, úgy kérem keressen a 0620-3415708-as mobilszámomon.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 15. Tisztelt Ügyvédnő!
  Testvérem 30 éve az USA-ban él, megtartva magyar állampolgárságát is. Most itthon tervez lakást venni. Rá is a 4%-os vagyonszerzési illeték vonatkozik?
  Szeretné tudni továbbá azt is, van-e arra mód, és ha igen, mi a módja, hogy a vásárláshoz ne kelljen hazautaznia, helyette én mint meghatalmazottja képviseljem őt. Bonyolíthatja a dolgot, hogy sem magyar útlevéllel, sem magyar bejelentett lakcímmel, sem személyi számmal nem rendelkezik. A születési anyakönyvi kivonata megvan.
  Várom szíves állásfoglalását.
  Üdvözlettel
  Imre

  1. T. Imre!
   Természetesen megoldható az ügylet, szívesen segítek önöknek és bonyolítom az egészet, várom hívását a részletek megbeszélése érdekében a 0620-3415708-as mobilszámomon.

   Üdvözlettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

   1. Előre is köszönöm. A vagyonszerzési illeték az ő esetében is 4%?

 16. Tisztelt Ügyvédnő!
  Kérdezném, hogy ha egy nagy lakás eladásának összegéből két kis méretű lakást vásárolok és kevesebbet költök rá mint a nagy eladási ára, akkor mindkét kis lakás vásárlása illetékmentes? Vagy csak az egyiké?
  Köszönöm!
  István

  1. T. István!
   Csak az egyik lesz illetékmentes, a másik ingatlan után 4% illetéket kell fizetnie.
   Ha szeretné, hogy az ingatlan adásvételi szerződést én készítsem el, úgy hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 17. 2015.szeptember 21-én eladtam a családi házamat, most 2018. novemberében szeretnék venni egy lakást.Kérdésem, hogy illetéket kell majd fizetnem? Az adásvételi szerződés 2015.szeptember.21.volt, a teljes vételár kifizetése 2015.12.21.Az évek számítanak, vagy a hónap és nap?

  1. T. Márta!
   Igen, kell illetéket fizetnie, 4%-ot. Illetékkedvezmény már nem jár Önnek, mert 3 éven túl vásárolja a mostanit, ilyenkor illetéknél a szerződés kelte az irányadó.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el az ingatlan adásvételi szerződést, és vezessem le az egész adásvételt, úgy kérem hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 18. Tisztelt Ügyvédnő!
  Férjemmel szeretnénk közös lakást vásárolni, ő 41M Ft-ért adta el a házasságunk előtt szerzett lakását, én kb. 8M Ft-ért fogom eladni az enyémet remélhetőleg a közeljövőben. Most tervezünk adásvételi szerződést kötni a közös lakásra 47M Ft összegben. Házassági vagyonközösségben 50-50%-ban szeretnénk tulajdonosok lenni. Ilyenkor hogy célszerű eljárni?
  Köszönettel: Kata

  1. T. Kata!

   Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a szerződés részleteinek megbeszélése érdekében.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 19. Tisztelt Ügyvédnő!

  Kertes házat vásároltunk párommal 15,5 M Ft ért, de ebből 1M Forint a berendezés ellenértéke. Ma kapott a párom egy levelet a NAV tól ami mellé volt egy 290 e Ft-ról szóló csekk is. Mindketten 1/2 tulajdoni hányaddal rendelkezünk és mindkettőnknek első lakástulajdona! Mindketten 30 év alattiak vagyunk. A küldött levélben forgalmi értékként 14,5 millió Ft van megjelölve amiből 7,25 M Ft a párom része! Mégis 4% os adót határoztak meg. Ez hogyan lehetséges? Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel Kóródi András

  1. T. András!

   Mivel az ingatlan értéke több volt mint 15 M Ft, ezért helyes a NAV illetékkiszabása (nem az egy főre jutó értéket kell nézni, hanem az egész ingatlan értékét), Ha a szerződésből nem derült ki, hogy 1 M Ft a „berendezés” értéke. Ha egyértelmű a szerződésben, hogy az ingatlan értéke 14,5 M Ft, és a bútorok egyéb ingóságok értéke 1M Ft, akkor lehetne fellebbezni a NAV-nál.
   Első lakásszerzőként egyébként kamatmentes részletfizetési kedvezményt kérhetnek, legfeljebb 12 hónapra.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

  1. Kedves Mihály!
   Magyarországon lévő ingatlanra igen.
   Természetesen ugyanúgy, mint a Magyarországon élőknél, az illeték 4%, de bizonyos esetekben illetékkedvezmény illetve illetékmentesség is érvényesíthető.
   Amennyiben szeretné az én közreműködésemet az ingatlan adásvételi szerződés elkészítésében, úgy várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 20. Tisztelt Ügyvédnő! 2018 januárjában eladtuk közös lakásunkat válás miatt, 62.5m forintért. Az ingatlanban 34% tulajdonrészem volt. Idén vásárolnék 100% tulajdonrésszel egy lakást 34m forintért. Mekkora lesz az illetékfizetési kötelezettségem?

  Köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel,
  János

  1. T. János!

   Tehát az Önre jutó eladási érték 21.250.000.-Ft volt. Ha most 34 M Ft-ért vásárol lakás ingatlant. akkor a különbözet, azaz 12.750.000.-Ft 4%-a, azaz 510.000.-Ft lesz a fizetendő illeték.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el Önnek az adásvételi szerződést, úgy várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 21. Tisztelt Ügyvédnő!
  2010.év végén történt egyenesági rokonok (apa-lánya) közti ingatlan adás-vétel után még nincs kifizetve az illeték. Sajnos nem tudom, hogy mióta, de jelenleg ilyen esetre illetékmentesség van érvényben. Lehet ezt visszamenőleg érvényesíteni?
  köszönettel, B.Ágnes

  1. T. Ágnes!

   2014.01.01-től hatályos az Illetéktörvény azon rendelkezése, hogy illetékmentes az adásvétel egyenes ági rokonok között.
   Ez visszamenőlegesen nem hatályos.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 22. Tisztelt Ügyvédnő!

  En es a férjem 2003-ban egy rossz állapotban lévő családi házat vásároltunk 3100000 Ft ert 15 eves hitelre. Rengeteg munkával, sajat erőből 3 ev alatt teljesen újjaépítettük.2010- ben uj életet kezdtünk Németországban. Ezalatt a házat vegig fenntartottuk. 2018-ban a hitelt teljes mértékben kifizettuk, a családi ház tehermentesse valt. 2013-ban Németországban vettünk egy kisebb családi házat 100%-ban hitelre. A férjem eközben nagyon
  lebetegedett, teljesen munkakeptelenne valt.
  Végső elkeseredésünkben szeretnenk eladni a magyarorszagi hazunkat 13 Millio forintért. A kérdésem az volna, hogy ha mi Németországban adozunk ,akkor milyen kötelezettségük van a magyarországi adó es illetekhivatal fele.
  Köszönöm a válaszát elore is
  Nagy tisztelettel:
  Krisztina Kovacsne

  1. T. Krisztina!
   Nem kell szja adót fizetniük az ingatlan eladása után Magyarországon.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 23. Tisztelt Ügyvédnő!

  Én abban a helyzetben vagyok , hogy 11.300.000 Ft az ingatlan vételára , 1/2 arányban vagyok a párommal , de betöltöttem a 35 évet , de nem vagyok 36 , és első lakáshozjutó . Ilyenkor már nem vonatkozik rám az illeték kedvezmény ?

  1. T. Szilvia!
   Az ingatlan vásárláskor járó illetékkedvezmény a 35 év alattiakat illeti meg.
   Viszont első lakásszerzőként megilleti Önt a kamatmentes részletfizetési kedvezmény max. 12 hónapra.
   Ezt Ön is kérheti.

   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 24. Tisztelt Ügyvédnő!

  3-an közösen öröklünk oldal ágon egy kb. 30 millió Ft. értékű ingatlant.
  Kérdésem, hogy eladás esetén a teljes érték után kell adót fizetnünk,
  vagy ezt befolyásolja-e a hagyatéki eljárásnál megállapított érték?

  Köszönettel:
  Szarka Endre

  1. T. Endre!
   Az eladási árból levonható majd a hagyatéki eljárásban megjelölt szerzési értéke az ingatlannak. Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 25. Tisztelt Ügyvédnő !

  Fiammal közösen 50:50 tulajdoni hányaddal új építésű társasházi lakást kívánunk vásárolni, melynek br. vételára 32,4 millió Ft. Kérdésem, hogy ez esetben alkalmazható-e a 15 milló Ft-ig járó illeték mentesség, vagy a teljes vételár 4 %-t meg kell fizetni, mivel a lakás vételára meghaladja a 30 millió Ft-ot ? A vagyonszerzés mértéke ugyanis csak 16,2 millió fejenként. Egyébként is ez a 30 millíós felső határ új építésű lakásnál nevetséges, különösen Pest megyében.

  Válaszát várva, köszönettel:
  Szabó Judit

  1. T. Judit!
   A 15 M Ft-os értékhatáros illetékkedvezmény sajnos nem illeti meg önöket, mert az egész ingatlan értéke ennél magasabb az ingatlan adásvételi szerződésben.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 26. Tisztelt Ügyvédnő! 2018 januárjában eladtuk közös lakásunkat válás miatt, 62.5m forintért. Az ingatlanban 34% tulajdonrészem volt. Idén vásárolnék 100% tulajdonrésszel egy üdülőtelken lévő üdülő besoroású ingatlant, 8.5m forintért. Mekkora lesz az illetékfizetési kötelezettségem?

  Köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel,
  János

  1. T. János!
   Illetékkedvezmény csak akkor illetné meg, ha lakást vagy családi házat vásárolna, üdülő vásárlásánál nem jár illetékkedvezmény. Az üdülő vételárának 4%-a lesz az illeték.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el az ingatlan adásvételi szerződést és bonyolítsam le az ügyletet, kérem hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 27. Tisztelt Ügyvédnő! Lakáscserében gondolkodunk, de nem vagyunk biztosak az illetékfizetést illetően. Ugyanis nekünk társasházban van lakásunk, de a venni kívánt ingatlan gazdasági épületként szerepel egy 1256 négyzetméteres zártkerti telken. Az építmény nagyobb részében laknak és kisebb részében van a garázs, nyitott szín és néhány kicsi ól. A kérdésem, lehet-e illetékfizetés szempontjából kedvezményt igényelni, mint a lakáscserénél, vagy teljesen külön minősítik ezeket az ingatlanokat. Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: K.né Jolán

  1. T. Jolán!
   Sajnos illetékkedvezmény nem jár erre az ingatlanra, hisz nem lakáscélúként van feltüntetve, hanem gazdasági épületnek.
   A szerződés elkészítése érdekében várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 28. Tisztelt Ügyvédnő!
  Segítségét szeretném kérni.
  Ház eladás, és házvásárlásban vagyok. Ha az eladás után kapott összeg (40 millió) magasabb, mint amiért vásárolok (30 millió), akkor az után fizetnem kel illetéket? Ha igen mennyit ,vagy milyen módon mentesülhetnék a fizetés alól? Mert pont azért kel eladnom, hogy maradjon tartalék, egy komoly betegség miatt. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Ani

  1. Kedves Ani!
   Ha olcsóbban adja most el a régi ingatlant, mint amennyiért veszi az új ingatlant, akkor egyáltalán nem kell fizetnie illetéket.
   Kérem keressen bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon, ha szeretné, hogy én készítsem el az ingatlan adásvételi szerződést és lebonyolítsam az egész ügyletet.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 29. Kedves Zsofia,

  Arrol szeretnek erdeklodni, hogy ha ezen a nyaron vennek egy ingatlant, milyen koltsegekkel kell szamolnom, es korulbelul mennyibe kerulne nekem ha mindent ugyved intezne, en csak alairnam a szerzodest. Segitseget elore is koszonom.

  1. Kedves Levélíró!
   Az ügyvédi munkadíj függ az ügy részleteitől, de alapesetben a vételár 1/2 %-a, de min. 70.000.-Ft. Áfamentesen tudom elvállalni, így azt sem kell fizetnie.

   Adó és illetékszabályokról a részletes információk olvashatók a honlapomon külön cikkekben. Alapesetben 4% az illeték mértéke.

   Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében. Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 30. Üdvözlettel!
  Vagyonközösségünket felbontanánk a feleségemmel és a lakásunk feléről lemondanék. Az ingatlant rögtön el is adná 30 millió forintért. Vennénk ezután egy közös ingatlant 60 millió forintért. Én is bevinnék egy ebbe egy örökölt lakás eladásából származó bevételt 22 millió forintért. A másik részt ő adná. Így beszámítható mindkét ingatlan az illetékhez. A kérdésem az lenne hogy milyen tételeket kellene a páromnak fizetni?
  Köszönöm.

  1. T. Ernő!
   Amennyiben szeretné, hogy elkészítsem önöknek az ingatlan adásvételi szerződést, illetve ajándékozási szerződést vagy egyéb okiratot,
   úgy kérem hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon, és megbeszéljük a részleteket.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 31. „FONTOS: a fenti szabályok NEM általában INGATLAN adásvételére, hanem csak LAKÁSTULAJDON adásvételére vonatkoznak, csak a Lakásvásárlás illetékére alkalmazhatók.”

  Végre valaki egyértelműen leírta. Köszönet érte.

  1. T. Gábor!
   Köszönöm az elismerést, igyekszem segíteni hasznos információkkal az ügyfeleknek ingatlan adásvételi ügyekben is.

   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük