Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

CSOK MÓDOSÍTÁSA 2018.03.15-től

CSOK módosítása 2018.03.15-től

A lakástámogatások körén belül a legfontosabb támogatási formák közé tartozik a 2016 februárjában bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (továbbiakban: CSOK). Elkövetkezett a CSOK módosítása. Lássuk a részleteket!

A CSOK számokban:

A CSOK-ot 2015 júliusától 2017 novemberéig eltelt két és fél éves időszakban 64 ezer család vette igénybe, összesen 177 Mrd Ft összegben. A családok háromnegyede, azaz 44 ezer háztartás kérte használt, és egynegyede új ingatlanra a CSOK-ot, miközben az igényelt támogatási összegek nagysága új és használt lakásra 65-35%-ban oszlott meg. Az érintett közel 64 ezer családban így mintegy 140 ezer (vagyis egy háztartásban átlagosan 2,2) gyermek, a szülőkkel együtt összesen legalább 260 ezer ember lakhatását segítette eddig a CSOK. A CSOK módosítása tovább növelheti a támogatottak körét.

 A CSOK 2018. évre tervezett összegéhez 12 ezer új lakást vásárló igénylővel, illetve 22 ezer használt lakást vásárló igénylővel számoltak. Erre a célra összesen 126,7 Mrd Ft áll rendelkezésre a költségvetési törvény szerint. A CSOK támogatások nyújtásánál fontos szempontot jelent, hogy az ingatlanpiacon az állami által generált keresletnövekedés vegye figyelembe a kínálat viszonylagos lassú reagáló képességét és ezáltal ne járjon jelentős ingatlan árnövekedéssel.

A lakásépítési engedélyek számának gyors emelkedése az építési kedv élénkülését jelzi, azonban ennek hatása jellemzően 2018- tól érezteti a hatását a lakáspiacon. A CSOK támogatás fontos ingatlanpiaci befolyásoló eszköz a Kormány részéről, amellyel a keresleti oldal jelentősen befolyásolható.

A családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének adminisztratív egyszerűsítéséhez kapcsolódóan egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 26/2018. (II. 28.) Korm. rendelet 2018. március 15-i hatálybalépésével módosította a korábbi CSOK rendeleteket, azaz az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendeletet, illetve a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendeletet.

Az eltelt bő két év tapasztalatai azt mutatták, hogy még mindig sok olyan család volt, aki nem tudott hozzájutni a CSOK-hoz, s emiatt csak költségesebben, vagy egyáltalán nem tudta megvalósítani otthonteremtési terveit. Így a sok adminisztratív akadályt, szükségtelenül korlátozó jellegű előírást kívánt megszüntetni az új szabályozás, ez indokolta a korábbi szabályok felülvizsgálatát.

Lássuk tehát, milyen szabályok változtak, milyen könnyítéseket vezettek be 2018.03.15-től:

 

CSOK szabályok módosításai 2018.03.15-től:

 

 • Adminisztratív terhek csökkentése a CSOK igénylésekor

 

Az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, és büntetőjogi felelősség vállalással tett nyilatkozatával a kérelemhez korábban kötelezően mellékelendő dokumentumok, igazolások nagy része kiváltásra került, vagyis a CSOK módosítása miatt ezeket az alábbi iratokat nem kell már benyújtani:

 1. gyermek születésének igazolása
 2. örökbefogadás igazolása
 3. a gyámság fennállásának igazolása
 4. elvált szülők kiskorú gyermeke elhelyezésének igazolása,
 5. az igénylő közép vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulója,
 6. megváltozott munkaképességű személlyé válás igazolása
 7. köztartozásmentesség igazolása
 8. büntetlen előélet igazolása,
 9. a tulajdonjog fennállásának igazolása (a hitelintézet a TAKARNET-ből kéri le)
 10. egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység igazolása
 11. osztatlan közös tulajdon esetén a lakás teljes területének használati megosztás igazolása

 

Mindemellett azonban biztosított az a lehetőséget, hogy az igénylő nyilatkozat helyett dokumentumokkal, igazolásokkal továbbra is igazolhassa saját döntése esetén a jogosultság feltételeit, illetve az illetékes hatóságoktól, az igénylő kérelmére a hitelintézet maga szerezze be az igénylési feltételeket igazoló dokumentumokat.

 

 • További könnyítések 2018.03.15-től

 

A kérelmezési folyamat gyakori időbeli elhúzódása miatt a hitelintézetek kötelesek lakásvásárlás esetén a befogadástól számított 30 napon belül, építkezés esetén 60 napon belül elbírálni a kérelmeket. A hitelintézeteknek azonban további dokumentumokat kérhetnek be az ügyféltől. A kiegészítésre biztosított időtartam azonban a határidőbe nem számít bele.

 

Korábban a lakás bővítése esetén a CSOK iránti kérelmet még a munkálatok megkezdése előtt kellett benyújtani. A jogszabály módosításnak köszönhetően, a CSOK módosítása immár lehetővé teszi, hogy a lakásbővítések ösztönzése érdekében a bővítési munkák befejezésig (a használatbavételi engedély kiállításáig) lehetőség van a CSOK iránti kérelem benyújtására. Mindemellett a bővítés esetén is a teljes költségre igényelhető a támogatás. Korábban erre csak a költségek 50 %-ig volt lehetőség.

 

A korábbi szabályok szerint azok az Európai Unió területén dolgozó és később Magyarországra visszatérni kívánó személyeknek sok esetben komoly problémát jelentett, hogy legfeljebb másfél év erejéig számították be a külföldön szerzett biztosítási jogviszonyukat, de a hazatérést követő 30 napon belül belföldi munkahelyet is kellett találniuk. Mindemellett a CSOK-ból felépített vagy megvásárolt lakásba azonnal be kellett költözni, ami komoly akadályt jelentett azoknak, akik a megszerzést követő kicsit hosszabb határidő után tudtak hazaköltözni. Mindezért a módosításoknak köszönhetően elegendő a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony igazolása a CSOK igényléséhez. Mindemellett a kérelmező vállalja, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesít.

 

A CSOK módosítása új szabályainak értelmében, abban az esetben, ha az építkezés az Áfa törvény szerint termékértékesítésnek minősül, akkor 5%-os ÁFA terheli, ilyenkor az építtető adó-visszatérítési támogatást nem vehet igénybe. 27%-os ÁFA tartalmú benyújtása esetén azonban az igénylő minden esetben jogosult a támogatásra.

 

Az adásvételi szerződés megkötése és a CSOK igénylés közötti 120 napos időkorlát 180 napra módosult.

 

Az építőanyag vásárlásáról szóló számlák esetén nem szükséges külön szerződést bemutatni a hitelintézetnek akkor sem, ha az azonos kibocsátó által kiállított számlák ÁFA-tartalma a 2 millió Ft-ot meghaladja.

 

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre, korrekt áron.  Elérhetőségeimet megtalálja https://bizikugyvediiroda.hu/kapcsolat/ honlapomon kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük