Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

CSOK 2019

CSOK 2019 szabályok módosítása ingatlan vásárlásnál

A lakástámogatások körén belül ingatlan vásárlás esetén a legfontosabb támogatási formák közé tartozik 2016 óta a családi otthonteremtési kedvezmény (továbbiakban: CSOK).

A népességfogyás megállítására és a gyermekvállalási kedv ösztönzésére létrehozott intézkedéscsomagot Orbán Viktor a szokásos évértékelőjén jelentette be. A családvédelmi akcióterv keretén belül kiterjesztik a CSOK 2019 igénybevételének körét. Nézzük a tervezett változtatásokat, mely további fellendülést hozhat az ingatlanpiacon 2019-ben:

A kormány döntése alapján gyermekvállalás ösztönzésére 2019-től a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt. A háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra nő a CSOK 2019 -ben 3 százalékos kamattal felvehető kölcsön összege. Íme a legfontosabb változások, melyre érdemes figyelnie, ha lakás vagy családi ház vásárlásán gondolkodik :

Legfőbb változások

 • A kamattámogatott kölcsönt (25 év futamidővel és fix 3 százalék kamatozás mellett) használt lakás vásárlására is kiterjesztik. Ez óriási segítséget jelenthet azon családoknak, akik nem mernek belevágni új ingatlan építésébe, hanem helyett inkább használt ingatlan vásárlását tervezik és ehhez igénybe kívánják venni a CSOK-ot.
 • Két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyermek után 15 millió forintos hitelt lehet majd fölvenni lakás/ház vétele esetén.
 • Eltörlik az eddigi 35 millió forintos értékhatárt, tehát ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitel Ez igen kedvező változás, hisz főképp Budapesten a lakásárak nagyon megugrottak és az eddigi 35 millió forintos limit jelentősen korlátozta a lehetőségeket ingatlan adásvételi szerződések esetében.
 • A legfontosabb és legtöbbeket érintő változás, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege új lakás vagy új lakóház vásárlása esetén: 600 ezer forint (1 gyerek), 2,6 millió forint (2 gyerek) 10 millió forint (3 vagy több gyerek).
 • A vissza nem térítendő támogatás összege használt lakás vásárlása esetén600 ezer forint ( 1 gyerek) 1,43 millió forint (2 gyerek), 2,2 millió forint (3 gyerek), 2,75 millió (4 vagy több gyerek).
 • A kedvezményes hitel összege új lakás vagy ház építése, vásárlása esetén: 10 millió forint (2 gyerek), 15 millió forint (3 vagy több gyerek).
 • A kedvezményes hitel összege használt lakás vásárlása, bővítése esetén: 10 millió forint (2 gyerek), 15 millió forint (3 vagy több gyerek).

A kedvezményes hitelfelvételi lehetőség kiterjesztése fontos lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítésében.

Hangsúlyozandó, hogy nem a vissza nem térítendő állami támogatás összege emelkedik a kétgyermekeseknél, hanem – a háromgyermekesekhez hasonlóan – ők is felvehetnek a CSOK-hoz kötődő kedvezményes kamatozású hitelt, amire eddig nem volt lehetőségük. Kétgyermekeseknél legfeljebb 10 millió forint lesz ennek összege, háromgyermekeseknél pedig a jelenlegi 10-ről 15 millió forintra emelkedik ez a limit.

Egyes számítások szerint a jelenleg kb. 5 százalékos piaci lakáshitel-kamatot és a CSOK 3 százalékos hitelkamatát összehasonlítva 20 évre felvett 10 millió forint hitel esetén havi 11 ezer forinttal alacsonyabb törlesztő részlettel számolhatnak az érintettek. A futamidő alatt ez összesen 2,6-2,7 millió forint spórolást jelent majd a családoknak.

A CSOK 2019 változtatásait várhatóan még az idén hatályba léptetné a kormány. A hitelfelvételi lehetőség bővítése reméljük nem növeli majd nagymértékben az ingatlanárakat.

2,6+10 CSOK 2019-ben

 • A konstrukció 2 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti.
 • A 2 gyermekes családok a 2,6 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is megigényelhetik.
 • A kedvezményes 10 milliós 3%-os hitel feltétele, hogy a szülőknek házasoknak kell lenniük. Maximum 20 év kamattámogatás jár (a hitel futamideje több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozásúvá alakul át). A hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel).
 • A kedvezményes hitel felvétele a minimum 50 négyzetméteres új lakás és a minimum 80 négyzetméteres új ház esetén lehetséges.

A 10+15 CSOK (korábban 10+10 CSOK)  2019-ben

 • A konstrukció 3 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti.
 • A 3 gyermekes családok a 10 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik.
 • Most a támogatás önálló kérelmezésénél sincs és a “CSOK 10+15” konstrukciónál sincs az ingatlannak felső értékhatára (korábban 30 M forintos felső határ volt).
 • A kedvezményes hitel felvétele és a később születendő gyermekek bevállalása csak házaspárok részére lehetséges. Maximum 3% lehet a kamat, maximum 20 év kamattámogatás jár (a hitel futamideje több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozásúvá alakul). A hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)
 • A kedvezményes hitel és a 3 gyermekes CSOK felvétele a minimum 60 négyzetméteres új lakás és a minimum 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges.
 • amennyiben 3 meglévő gyermekre igénylik a 10+15 CSOK-ot, a szülők tekintetében nincs életkori megkötés. Ha a gyerekszámot vállalással teljesítenék, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie a CSOK igénylésekor.
 • a meglévő ingatlan nem kizáró feltétele a CSOK 2019-es konstrukciónak. A meglévő ingatlan(ok) megtartásával is lehetséges a támogatással érintett új építésű lakás megvásárlása vagy építése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költöző családtag állandó lakcímének az új ingatlannak kell lennie.

A CSOK 2019 további főbb könnyítései:

 • Használt ingatlan vásárlása esetén már nem kell vizsgálni, hogy a CSOK-ot igénylő szülőknek van e meglévő ingatlan a tulajdonukban. Így például akár 2 meglévő ingatlan mellé harmadiknak is megvehetik a CSOK-kal vásárolt használt ingatlant. Fontos azonban, hogy amennyiben volt 5 éven belül értékesített ingatlanuk, akkor ennek az eladási árát továbbra is be kell forgatni a CSOK-kal vásárolt újabb használt ingatlan vételárába.
 • A bankokhoz benyújtandó dokumentumok mennyisége jelentősen csökkent, hiszen nem kell már dokumentumokkal igazolni a házasság fennállását, a nemleges adótartozást, az esetleges válási papírokat, a büntetlen előéletet és azt, hogy nem vettek igénybe eddig CSOK-ot, hanem elegendő csupán nyilatkozni mindezekről. Így sok irat beszerzésétől mentesülnek az igénylők, ami jelentős könnyítést jelenthet az ügyintézésben.
 • az elkezdett bővítési munkálatok is finanszírozhatóak lettek (eddig csak az igénylés után volt megkezdhető a bővítés). Továbbá a CSOK-kal akár a teljes bővítési költségvetés finanszírozható önrész nélkül (eddig maximum a költségvetés felét lehetett).
 • külföldön dolgozó magyarokat sem zárják ki a CSOK igénylésétől, hiszen elfogadják március 15-től a külföldi TB jogviszonyt és csupán nyilatkozni kell az igényléskor arról, hogy a házaspár egyike 180 napon belül megszerzi a magyar TB jogviszonyt.
 • ingatlan vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése és a CSOK kérelem befogadása között eltelt idő vizsgálatát is meghosszabbították az eddigi 120 nap helyett 180 napra.
 • a bankok döntési határidejét is szabályozták. Ez ingatlan vásárlásnál maximum 30 nap, építésnél 60 nap lehet, azaz a folyamatok jelentős gyorsítása várható.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre, korrekt áron.  Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a https://bizikugyvediiroda.hu/kapcsolat/linkre kattintva.

 

4 válasz

 1. Tisztelt Ügyvédnő ! Szeretnénk vasarolni a férjemmel egy 13m -os ingatlant falusi csok+3%os évi fix kamatozású hitelből namost nem rendelkezünk önerővel azt szeretném megkérdezni hogy mennyi pénzt kellene előteremteniük hogy kell e adni foglalot vagy hogy mire kell összegyűjtenünk pénzt és kb mennyit értek ez alatt ingatlan atiratasa stb vagy ezeket honnan tudjuk fedezni 3 kiskorú gyermekem van

  1. T. Hölgyem!
   Ingatlan adásvételi szerződés esetében a foglaló általában a vételár 10%-a. Az illeték -ha nem lesz illetékkedvezmény- 520.000.-Ft lesz. Az ügyvédi díj és az egyéb költségek kb. 100.000.-Ft lesz.
   Így érdemes számolnia. T. dr. Bizik Zsófia ügyvéd (mobilszám: 0620-3415708)

 2. Tisztelt Ügyvédnő!
  Ingatlant fogok vásárolni (használt). Önerőből fogok fizetni és szeretném igényelni 2 gyermek után a CSOK támogatást.
  Az adásvételi szerződésbe a támogatásnak be kell kerülnie, vagy enélkül is tudom 180 napon belül igényelni a szerződés megkötését követően?
  Köszönöm!

  1. T. Éva!
   Igen, az ingatlan adásvételi szerződésnek ki kell térnie a csok igénybe vételére.
   Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el az adásvételi szerződést, úgy hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük