+36-1-331-1614; Mobil: 06-20-341-5708; | Iroda: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. II. emelet 5. | info[@]bizikugyvediiroda.hu

Ingatlan vásárláson gondolkodik?

Jelenleg fellendülőben van az ingatlanpiac Budapesten, vidéken is egyértelműen pozitív jelek mutatkoznak.

A banki kamatok csökkenése miatt sokaknak jelenleg kiváló befektetés lehet az ingatlan vásárlás.

Az új szocpol, vagyis a CSOK is hozzájárulhat a növekedés tartós fennmaradásához.

Az ügyvédi tapasztalat is alátámasztja a piaci elemzéseket és az ingatlanközvetítői jelentéseket. Valóban tapasztalható – főleg Budapesten – a lakás vásárlások számának jelentős emelkedése.

Ingatlan vásárlás költségei az eladó oldaláról

A vételáron felül az ingatlan vásárlás költségeit a vevőnek kell viselnie. Általában két olyan költség van, ami nem a vevőnél, hanem az eladónál jelentkezik: ezek az

  • energetikai tanúsítvány költsége, valamint az
  • ingatlanközvetítőnek járó jutalék, közvetítői díj.

Ingatlan vásárlás költségei a vevő részéről

Lássuk ezt követően, hogy milyen költségekkel számolhat a vevő lakása megvásárlásakor.

Ügyvédi munkadíj

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Általánosságban elmondható, hogy a leggyakoribb ügyvédi díj az ingatlan forgalmi értékének 1 %-a.

Munkadíjamról tájékozódhat az ügyvédi munkadíj linkre kattintva. Ingatlan adásvételi szerződése elkészítését és az ügylet teljes lebonyolítását vállalom a lakás forgalmi értékének 0,5 %-áért, de minimum 50.000.-Ft összegért, maximum 150.000.-Ft összegért.

Földhivatali eljárási díj

A földhivatal eljárási díja 6.600.-Ft/ingatlan. Amennyiben sürgősséggel kérjük a kérelem elintézését és a jogok átjegyzését, úgy további 10.000.-Ft összegű díjat kell fizetni, vagyis sürgősségi eljárásban a földhivatali eljárási díj 16.600.-Ft lesz. A földhivatal ügyintézési határideje 30 nap, sürgősségi eljárással 15 nap.

Abban az esetben, ha több ingatlant vásárolunk, vagy az ingatlan több helyrajzi számon van nyilvántartva, úgy meg kell fizetni a 6.600.-Ft összegű földhivatali költséget minden helyrajzi szám esetében külön-külön. Ez a gyakori eset például a lakáshoz tartozó, de külön helyrajzi számon feltüntetett garázs, gépkocsi beálló vásárlásakor is.

Tulajdoni lap ára

Az ingatlan vásárlás további költsége a tulajdoni lap lekérése. A tulajdoni lap ára takarnetes tulajdoni lap esetén 1.000.-Ft/ingatlan, a hiteles tulajdoni lap ára 6.250.-Ft. További tájékoztatást a tulajdoni lapok fajtáiról, tartalmáról és áráról a tulajdoni lap lekérése oldalon találhat.

Ingatlan illeték

Az ingatlan vásárlás legjelentősebb költsége a NAV által kiszabott vagyonszerzési illeték. Általánosságban a forgalmi érték 4%-a a lakások vásárlása után fizetendő illeték, egyéb, tehát nem lakáscélú ingatlanoknál az illeték mértéke 10%. Számos esetben érvényesíthetünk viszont illetékkedvezményt, vagy akár teljesen mentes lehet az illeték megfizetése alól, ha annak törvényi feltételei fennállnak. Figyelmébe ajánlom ezért az illetékkedvezményekről és illetékmentességekről szóló Mit érdemes tudni az ingatlan vásárlási illetékről cikket.

Banki költségek

Amennyiben az ingatlant banki hitelből kívánja megvásárolni, természetesen további költségekkel kell számolnia. Kérem, érdeklődjön hitelező bankjánál a hitellel összefüggő banki költségek mértékéről.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, a lakás vásárlásának teljes lebonyolítását.
Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és gyakorlott ügyvédre kedvező áron.
Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon Kapcsolat linkre kattintva.