+36-1-331-1614; Mobil: 06-20-341-5708; | Iroda: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. II. emelet 5. | info[@]bizikugyvediiroda.hu

Ingatlan eladások napjainkban

Pörög a lakáspiac. Jelenleg igen élénk az ingatlanpiac Budapesten, vidéken is növekszik az értékesítések száma.

Az elmúlt évek legmagasabb forgalmát bonyolítottuk ez év áprilisában a lakáspiacon.

A CSOK és a lakás áfa csökkentésének hatására még jó ideig megnövekedett kereslettel számolhatunk.

Elemzők jó befektetésnek tekintik az ingatlanvásárlást, hisz az alacsony banki kamatok miatt gyors megtérüléssel számolhatunk.

Megindult az új építésű lakások kivitelezése, melyeket várhatóan csak év vége felé, illetve jövő év elején fognak eladni a befektetők. Mellette viszont a használt, újszerű lakásokra is igen nagy a kereslet. Az újszerű ingatlanokat akár 1-2 hét alatt el lehet adni.

Sok vevő a válság éveiben kivárt, ám most a félretett megtakarításából rászánja magát ingatlan vásárlására.

Ugyanakkor jelentős azon eladók száma, akik elszegényedés vagy egyéb ok miatt szeretnék eladni nagyobb és drágább ingatlanjukat, és a vételárból olcsóbb, kisebb ingatlant vásárolnának.

Az ügyvédi tapasztalat is alátámasztja a piaci elemzéseket és az ingatlanközvetítői jelentéseket. Valóban tapasztalható – főleg Budapesten – az ingatlan eladások számának jelentős emelkedése.

Ingatlan eladás, vásárlás: legyen óvatos!

A lakások egyre rövidebb idő alatt kelnek el, a gyors ügylet azonban sok veszélyt is rejthet magában.

A vevők sokszor lemaradnak a lakás vételről, ha nem elég gyorsak, ha sokáig haboznak és bizonytalankodnak. A felek egyre inkább hajlamosak megfeledkezni a szükséges óvatosságról, és a mielőbbi eladás/vásárlás reményében gyorsan döntenek.

Nagy árat fizethet meggondolatlanságáért, ha nem bízza ingatlan adásvételi szerződése elkészítését és az egész lakás vásárlási/eladási ügylet lebonyolítását tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező ügyvédre.

Praktikus tanácsok eladóknak:

  • Az ügyvédet általában a vevő választja. Ám erre nincsen semmilyen kötelező előírás vagy jogszabály. Viszont tekintettel arra, hogy az ügyvédi díjat a vevő fizeti, így leggyakrabban a vevő választja ki az okiratszerkesztő ügyvédet. Nem ritka azonban, hogy az eladó az általa ismert megbízható ügyvédhez ragaszkodik és így végül az eladó által javasolt ügyvédet bízza meg a vevő az ügylet lebonyolítására, az iratok elkészítésére. Körültekintő és alapos ügyvédre van szükségünk a lakásvásárláshoz illetve lakás eladáshoz, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik az ingatlanjog területén. Minden ügyvéd a jog szerteágazó rendszerében specializálódni kényszerül. Válasszunk olyan ügyvédet, akinek elsődleges szakterülete az ingatlanjog.
  • Azokban az esetekben, amikor mégis ragaszkodik a vevő a saját ügyvédjéhez, gyakori, hogy az eladó megbízza az általa választott ügyvédet a szerződéses iratok áttekintésére annak érdekében, hogy megbizonyosodjék, hogy az eladói érdekek is kellőképpen érvényesülnek-e az ingatlan eladása során. Forduljon tehát bátran ügyvédi segítségért akkor is, ha Ön eladó és ingatlanját értékesíteni kívánja.
  • Amennyiben nem egy összegben kerül a vételár megfizetésre, úgy javasolt minden esetben foglalót kikötni. Ennek általános mértéke a gyakorlatban 10%.
  • Soha ne mondjon le addig a tulajdonjogáról, míg a teljes vételárat meg nem kapta a vevőtől. Természetesen ez nem akadályozza a bejegyzési engedély ügyvédi letétbe történő elhelyezését, az ügylet földhivatali függőben tartását, ez általános és jól bevett mindennapos gyakorlat.
  • A vételárat legbiztonságosabb, ha banki átutalással fizeti meg a vevő, így nem tudja a készpénzes vételárat elhagyni és nem eshet tolvajok áldozatául sem. CSOK-os ügyleteknél egyébként jogszabályi előírás is, hogy a vételár legfeljebb 10%-a fizethető készpénzben, a többi kizárólag banki átutalással.
  • Fontos tudnia, hogy az energetikai tanúsítvány beszerzése az eladó feladata, így ingatlan eladás esetén már előre érdemes gondoskodnia az energetikai tanúsítvány elkészíttetéséről, hogy az már rendelkezésre állhasson az ingatlan meghirdetésekor.
  • Az eladónak át kell adnia az ingatlan kulcsaival együtt a lakáshoz tartozó társasházi alapító okiratot, SZMSZ-t, ház esetében alaprajzot, stb. Javaslom tehát ezek időben történő beszerzését is. Sok esetben a közös képviselők elektronikus úton át tudják küldeni a társasházi alapító okiratot, SZMSZ-t, házirendet.
  • Ingatlan eladása során birtokbaadáskor az eladónak be kell mutatnia a közművek igazolását arról, hogy nincsenek közműtartozások az ingatlanra vonatkozóan. Nem árt tehát erre is felkészülnie az eladónak. Ha már nem lakja az ingatlant, akkor akár hamarabb is beszerezheti ezeket a „nullás igazolásokat”, hiszen nincsen fogyasztás az ingatlanban.
  • Társasházi lakás esetében az eladónak be kell mutatnia a közös képviselő igazolását is arról, hogy nincsen közös költség tartozás az ingatlanon.

Milyen a jó ingatlan adásvételi szerződés? Milyen adó-, és illetékkedvezményeket vehet igénybe ingatlan eladás és vétel esetében? Bővebben a linkekre kattintva olvashat erről.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, ingatlan eladásának teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyors és gyakorlott ügyvédre kedvező áron.  
Elérhetőségeimet megtalálja honlapomon a Kapcsolat linkre kattintva.