Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
ingatlan átírás

Ingatlan átírás

Az ingatlan átírás leggyakoribb esetei

A köznyelvben sokan „ingatlan átírásnak” nevezik azt, amikor valójában ingatlan ajándékozásra vagy ingatlan adásvételre kerül sor a felek közt.

Az ingatlan átírás tehát a valóságban az esetek többségében ingatlan adásvételt vagy ajándékozást takar.

Sok esetben családon belül szeretnék a felek a szerződést megkötni és az ingatlant a családtag nevére átiratni.

Mielőtt ingatlant kíván ajándékozni, érdemes megismerkednie az ajándékozás alapvető szabályaival. Tekintettel arra, hogy jelenleg az egyenes ági rokonok között és a házastársak között az ajándékozás illetékmentes, gyakori a családon belüli ingatlanok ajándékozása. Ismerkedjen meg az ingatlan ajándékozás legfőbb szabályaival.

Amennyiben az ingatlan átírását nem ingyenesen, hanem visszterhes ügyletként ingatlan adásvételi szerződés alapján kívánja, úgy ajánlom figyelmébe az adásvételi szerződés alapvető szabályairól szóló cikket.

Az ingatlan átírás illetéke

Ha ajándékozásnál nem jogosultak a feleket illetékmentesség igénybe vételére, úgy az ajándék után a megajándékozottnak illetéket kell fizetnie. Az ajándékozási illeték általános mértéke a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%.

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9 %.

A másik esetben, ha ingatlant vásárolunk, a vevőnek főszabály szerint visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie. A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke főszabály szerint a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%. Ingatlan résztulajdonának megszerzése esetén a szerzett tulajdoni hányaddal arányos forgalmi érték összegre kell alkalmazni a 4%-os illetéket.

Az adásvételre irányadó illetékmentességről és az illetékkedvezményről részletesebben olvashat a Ingatlan vásárlási illeték – mit érdemes tudni róla? című cikkben.

Az ingatlan átírás határideje és díja

A szerződések elkészítése rövid határidővel teljesíthető. Az ingatlan átírás földhivatali ügyintézési határideje 30 nap, sürgősségi eljárással 15 nap.

A földhivatali eljárási díj 6.600.-Ft/ingatlan.

A tulajdoni lap ára takarnetes tulajdoni lap esetén 1.000.-Ft/ingatlan.

Ügyvédi munkadíj megállapodás alapján, de általában az ingatlan forgalmi értékének 0,5 %-a.

Ingatlan ajándékozási vagy adásvételi szerződése elkészítését és az ingatlan átírás teljes lebonyolítását bízza nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre.

Elérhetőségeimet megtalálja a Kapcsolat menüpont alatt.

114 Responses

 1. Tisztelt Ügyvédnő!
  Az idén Öröklési szerződéssel örököltem egy házat anyukámtól, (egyedüli örökösként). A földhivatalban bejegyeztek, -nélkülem nem adható el a ház.
  Mikor és hogyan írathatom a nevemre. Külföldön élek és dolgozom, ezért mihamarabb szeretnék túladni rajta. Hagyatéki tárgyalás még nem volt.

  Tisztelettel
  Cseh István

  1. T. Gábor!
   Hagyatéki tárgyalást kell lefolytatni, meg kell indítani az önkormányzatnál. Ennek során majd a közjegyző intézkedik a földhivatalnál a tulajdonjog bejegyzése érdekében és utána értékesítheti csak az ingatlant. Várom jelentkezését, ha szeretné közreműködésemet a hagyatéki és az eladási ügyben. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

  2. Kedves Ügyvédnő!
   Nagymamám szeretné a nevemre iratni a házát.
   Javasolták az eltartási szerződést valamint az ajándékozást. Viszont ugy tudom az ajándékozásnál megtámadható édesanyám részéről a szerződés. Érdeklődnék maga szerint melyik lenne a legjobb megoldás?!
   Előre is köszönöm 🙂

   1. T. Nóra!
    Az eltartási szerződés visszterhes, míg az ingatlan ajándékozási szerződés ingyenes jogügylet. Én az eltartási szerződést javasolnám az ajándékozásnál esetlegesen felmerülő kötelesrészi követelés miatt, de kérem hívjon a
    0620-3415708-as mobilszámomon, és megbeszéljük az ügy részleteit.
    A szerződéseket el tudom önnek készíteni alacsony díjért és áfamentesen.
    Várom hívását, Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

    1. Jó napot kívánok. Én érdeklődnék hogy édesanyám meghalt és mi 4 én vagyunk testvérek ha valamelyikén a nevunkre szeretnénk venni mi kell ahoz mivel ez a kis lakáson több név szerepel de már ők rég meghaltak és az édesanyámnak 200 valamennyi a része és mi azt orokoltuk. Ha tudna valami konkrétat írni hogy mi kell ehez nagyon szépen megköszönném. Tisztelettel :Bodnár Zsuzsanna.

     1. T. Zsuzsanna!
      Látnom kellene az ingatlan tulajdoni lapját.
      A konzultációra időpont egyeztethető a 0620-3415708-as mobilszámomon.
      Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia hagyatéki és ingatlanos ügyvéd

   2. Szeretném kérdezni vagy egy közös házunk a párommal amit eggyütt vásároltunk fele az én nevemen van másik az övén szetetnénk át irazni az én nevemre az egészet menyi enek a kökdsége

    1. T. Katalin!
     Gondolom ingatlan ajándékozást vagy adásvételt szeretnének egymás között kötni.
     Ennek a költsége függ a részletektől, melyeket még nem ismerek. Illeték szempontból a legkedvezőbb megoldást fogjuk választani.
     Mivel áfa mentesen dolgozom, és az ügyvédi munkadíjaim is alacsonyak, így szívesen elkészítem önöknek a kívánt szerződést.
     A részletek megbeszélése érdekében kérem hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon. Kérem, jövő hét 2. felében hívjon, mert most szabadságon vagyok.
     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlan ügyvéd

  3. Tisztelt Ugyvedno!

   Kivasaroltam ket testveremet a csaladi hazbol ami meg Edesanyank neven van. Milyen papirokra lenne szuksegem ahhoz , hogy hivatalos legyen minden? Gondolok pl lemondasi nyilatkozat a testvereimtol. Es melyik ut lenne egyszerubb es olcsobb hogy az en nevemen legyen a haz? Esetleg hagyjuk igy , hogy Edesanyam neven van mivel ok ugy is lemondanak rola tehat egyenes agon en fogom orokolni vagy jobb ha atiratjuk a nevemre?
   Nagyon szepen koszonom segitseget, Judit

   1. Tisztelt Judit!
    Természetesen szükséges hivatalosan átiratni a tulajdoni lapon a tulajdonosváltozást akár ajándékozási szerződéssel, akár ingatlan adásvételi szerződéssel, akár a testvérek által aláírt öröklési jogról lemondó nyilatkozattal. Ügyvédi ellenjegyzést igényelnek ezek az okiratok.
    Amennyiben szeretné, hogy elkészítsem Önnek az ingatlanra vonatkozó szerződést, úgy hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.
    Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlanos és hagyatéki ügyvéd

 2. Tisztelt Ügyvédnő!
  Édesanyám decemberben távozott tőlünk,és most márciusban lesz a hagyatéki tárgyalás,arról szeretnék érdeklődni hogy a közjegyzői díjon kivül kell-e valamilyen illetéket fizetnünk-e még!Örököltünk egy családi házat és egy termőföldet,ketten vagyunk testvérek és édesapám!A Földhívatalban az átíratás után kell illetéket fizetni?
  Köszönöm válaszát
  Üdvözlettel Devecseri Bernadett

  1. T. Bernadett!
   Nem kell, mert egyenesági rokonok illetve házastárs. Tudomásom szerint januártól Önöknek mint egyenesági rokonoknak már a földhivatalnál sem kell leróni a 6.600.-Ft-os eljárási díjat. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 3. Tisztelt Ügyvédnő!

  Saját nevemen van egy családi ház, ezt még házasság kötés előtt vettem. Banki hitel van rajta. Szeretném ha a férjem is be lenne 50 százalékkal jegyezve a tulajdoni lapon. Kérdésem illeték fizetés nélkül, ez megoldható e,
  be lehet e jegyezni a földhivatalnál, illetve mi a teendő ilyen esetben.
  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel Katalin

  1. T. Katalin!
   Ha a bank hozzájárul (a hitel miatt), akkor nincsen akadálya, de előbb konzultáljon a bankkal. Házastársak között az ajándékozás illetékmentes. Azt követően várom jelentkezését, Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

   1. Kedves Ügyvédnő!
    Lakásunk,melyben 35 éve férjemmel lakunk férjem tulajdonában van.Szeretnénk, ha közös névre kerülne.Mit kell tennünk? Mennyi költség terhelne bennünket?
    Köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel: Tóthné Bognár Eszter

    1. T. Eszter!
     Például ajándékozási szerződés köthető az ingatlanra, mely illetékmentes házastársak között.
     Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a szerződéskötés részleteinek megbeszélése érdekében.
     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 4. Tisztelt ügyvédnő!

  Egy jó ismerősünk (de nem rokon) akarja ránk fiatalokra hagyni a saját házát amiben nem lakik régóta,mert a régi szülői házában lakik.Ha pénzt nem kér érte akkor milyen módon lehet a legkevesebb költség mellett a nevünkre átírni?Normál adásvételi szerződés?Ez esetben mekkora az illetékkel kell számolni?
  köszönöm

  1. T. Zoltán!
   Több megoldás is szóba jön, pl. ajándékozás, adásvétel, öröklési szeződés, stb. A részletek tisztázása érdekében várom hívását a 0620-341-5708-as mobilszámomon. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 5. Tisztelt ügyvédnő!
  A kérdésem az lenne hogy, az ingatlan a férjemmel közös tulajdon, de át szeretnénk íratni az én nevemre.Mivel az öröklési jog miatt szeretnénk ha későbbiekben közös gyermekünk legyen az egyedüli örökös. Milyen és mennyi költséggel jár.

  1. Kedves Marika!
   Köszönettel megkaptam levelét. A részletek megbeszélése érdekében kérem hívjon a 0620-341-5708-as mobilszámomon. Várom hívását, tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 6. T.Ügyvédnő!
  Lakásunkat eladva vásárolunk egy (használt)házat.(Adásvétel) A fenti ügyletben lakáshitelt, és CSok-t is igénybe szeretnénk venni 2 gyermekre, mely feltételeinek megfelelünk, azonban a Banki ügyintéző közölte, hogy csak akkor jár a Csok ha nincs lakástulajdonom, márpedig az eladás alatt lévő lakásomon a vevő csak széljegyen szerepel, én vagyok a tulajdonos.
  Ez számomra értelmezhetetlen, mivel ezek szerint csak úgy tudom igénybe venni a Csok.-t ha a lakásomból – annak teljes vételárát átvéve, így tulajdonjogomat a földhivatalban törölve – kiköltözök „valahová”, aztán így elindítva a hitelt és a Csok.-t kb 1-1,5 hónap (banki ügyintézés ideje) beköltözhetek a vásárolt házamba?!?!Ez teljesen élet szerűtlen. Még annyit írnék, hogy belebújtam a Csok-törvénybe és ott azt olvastam az igénybevétel feltételeként:
  „Az igénylő – lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.”
  Én úgy gondolom, hogy itt erről van szó…..
  Szíves válaszát – esetleges jogszabályi hivatkozással – előre is köszönöm!

  1. T. László!
   Ha jól értem, az eladás alatt lévő ingatlan 1/1 arányban jelenleg még az Ön tulajdona. Tehát így nem felel meg azon törvényi követelménynek, h. csak max 1/2 tulajdoni hányada lehet.
   Igen, az megoldás, ha átmenetilg máshol oldja meg a lakhatását, illetve előre kellett volna gondoskodni arról, h. az 1/2 rész más tulajdonában legyen.
   Kérem, amennyiben a megvásárolandó ingatlan adásvételét közreműködésemmel kívánja lebonyolítani, úgy kedden keressen a 0620-3415708-as mobilszámomon. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 7. Tiszteletem ügyvédnő!
  Annyi kérdésem lenne hogy barátnőm anyukája az én anyósom ajándékozás néven egy lakást szeretne nekünk adni,de csak a barátnőm családtag én nem így hogy lehetne megoldani a dolgot és milyen költségekkel jár?Nekem az ingatlan 50%-nak kell fizetni az illetéket,meg minden vele járó költséget?Ez az ingatlan lenne az első ami mind a kettőnknek ami a nevünkön lenne!Hozzászólás

  1. Kedves Mihály!

   Van kedvező megoldás az Önök részére. Várom kedden a hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon az ajándékozási szerződés részleteinek megbeszélése érdekében. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 8. Tisztelt Ügyvédnő!

  Édesapám szeretné a lakását nekem és a testvéremnek ajándékozni, azonban a testvérem külföldön tartózkodik. Szükséges az ő jelenléte az ügyvédi eljárások során, esetleg meghatalmazás elég lenne?

  Köszönöm előre is válaszát!

  1. T. Eszter!
   Vagy személyesen van jelen, vagy meghatalmazással képviselteti magát, de nem akármilyen meghatalmazással. Várom kedden a hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon az ajándékozási szerződés részleteinek megbeszélése érdekében. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 9. Tisztelt Ügyvédnő!
  1993-ban tulajdonomba került egy lakás (ekkor 8 éves voltam), a nagymamám a haszonélvezője. Ezt a lakást szeretném átiratni az édesapám nevére, akinek az édesanyja lakik a lakásban, még ebben az évben. Azonban 2016.áprilisban vettem egy lakást. Kérdésem, hogy melyikkel járok jobban az illeték és SZJA fizetés szempontjából: ajándékozási vagy adás-vételi szerződéssel. Jelenleg az újonnan vásárolt lakásra 4%-os illetéket kellene fizetnem (15mio fölött, és 2.tulajdon). Köszönöm válaszát!
  Tünde

  1. T. Tünde!
   Kérem, hogy a szerződések részleteinek megbeszélése érdekében hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Amennyiben ingyenes az ügylet, úgy ajándékozásról beszélünk, amennyiben vételár is mozog, úgy adásvételről és igénybe tud venni illetékkedvezményt a vásárolt lakás után.
   Üdv. dr. Bizik zsófia ügyvéd

 10. Tiszteletem!
  Erdeklidni szeretnek hogy a szulei (verszerinti) a nevemre szeretnek iratni a csaladi otthont. Milyen koltsegekkel jar…illetve adokoteles? Az ingatlan 1981-ben vasarolt.
  Koszonom a valaszt!

  1. T. Judit!
   Ha a saját szülei kívánják Önnek odaajándékozni vagy eladni Önnek az ingatlant, akkor ezt illetékmentesen tehetik meg. Szívesen vállalom a szükséges szerződések, iratok elkészítését teljes körűen. Kérem hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében. Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 11. Üdvözletem! A kérdésem az lenne, hogy 22 éves házasok vagyunk, és a férjem még az előtt építkezett mielőtt össze házasodtunk. Mennyibe kerülne most a ház felének nevemre íratása?
  Köszönöm

  1. T. Krisztina!
   Házastársak egymás között illetékmentesen ajándékozhatnak illetve illetékmentes az adásvétel is közöttük. A részletek megbeszélése érdekében hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 12. Üdvözletem!
  Afelől érdeklődnék,hogy a párommal (nem házastárs) vettünk egy elárverezett házat, ami csak az ő nevére került, hogy lehetne megoldani, hogy a ház fele a nevemre kerüljön? ill. milyen anyagiakat vonz maga után?
  Köszönöm szépen!

  1. T. Linda!
   Adásvételnél 4% illetéket, ajándékozásnál 9% illetéket kell fizetnie. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 13. Üdvözletem!

  Testvéremnek van egy ingatlanja,kizárólag ő a tulajdonos, át szeretnénk iratni,hogy az én nevemen is legyen 50-50%-ban. A kérdésem az lenne, hogy mennyibe kerülne az átiratásnak a költsége?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. T. Zoltán!
   Testvérek között az illeték 9%. De ha egyenesági rokonok között történne az ajándékozás, akkor egyáltalán nem kellene illetéket fizetni. Bővebben javaslatomért és a részletek megbeszélése érdekében keressen a 0620-3415708-as mobilszámomon. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 14. Jónapot kivánok!lenne egy elég nagy gondom amire nem tudom a megoldást.vettem egy házat csokkal.a vételár részét a csokon kivül már kifizettem öneröböl,és a csok igény is el lett inditva,a szerzödés is alá lett irva.csak közben családi okok miatt mégsem kellene a ház.hogy tudom ugy visszacsinálni hogy a pénzemet vviszontlássa?és a csokot igy még vissza lehet mondani?az átirás nem volt még meg.sürgös lenne.válaszát köszönöm.

  1. T. Hajnalka!
   Mivel az okiratszerkesztő ügyvéd ismeri az ügy és a szerződés összes részletét, kérem, vele konzultáljon a szerződés megszüntetése vagy felbontása részleteiről. Nem sok esélyt látok az elmondottak alapján arra, hogy ne veszítse el pl. a foglalót. Épp ez a szerepe a szerződést biztosító mellékkötelezettségeknek (pl. foglaló, kötbér, stb), hogy azt biztosítsa, hogy a felek utólag ne akarjanak visszalépni a szerződéstől. Üdv. dr. B.Zs.ü.

   1. Tisztelt ügyvédnő
    Örököltem egy ingatlant 1/2 arányban amit már eladtak kb 20 éve csak az új tulajdonos nem jegyeztette be a földhivatalba a nevére
    Szeretnék megszabadulni a tulajdonjogomtól
    Mi a teendő ilyen esetben?

    1. T. Katalin!
     Igen, van lehetőség, meg tudjuk oldani.
     Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.

     Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlanos és hagyatéki ügyvéd

 15. Tiszteletem!
  Nagykorú gyerekemre szeretném átíratni a lakásom tulajdonjogát, azzal a kikötéssel, hogy én maradok a haszonélvező.
  Kérdésem az, hogy hogyan indítsam ezt el, milyen okmányok kellenek hozzá?
  Továbbá hogy ezáltal lehetővé válik-e (nem lévén a nevemen Bp-i ingatlan)hogy Bp-i önkormányzati lakást béreljek?
  Köszönettel: N. György

  1. T. György!
   Rendben, az ajándékozási szerződésre van lehetőség.
   Javaslom, hogy hívjon fel mobiltelefonszámomon (0620-3415708) a részletek megbeszélése érdekében.
   Az ajándékozási szerződés elkészítéséhez szükséges adatokat a telefonban közölt emailcímemre fogom majd kérni.
   Az adott önkormányzatnál kellene érdeklődnie az önkormányzati bérlakás igénylés pontos részleteiről.

   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 16. Tisztelt Ügyvédasszony.Azt kérdezném Öntől,hogy 2db 6-6,5M lakás esetében 1évnél régebbi vétel,sima csere esetén mennyi az ügyvédi díj, valamint az illeték,hogy alakul %-osan? Szinte ugyan akkora alap területű panel lakás csak más elrendezésű.

  1. Tisztelt Uram !

   Az ügyvédi munkadíjról telefonos megbeszélés során tudunk megállapodni. Kérem keressen munkaidőben 06-20-341-57-08.

   Üdvözlettel: dr. Bízik Zsófia ügyvéd

 17. Tisztelt Ügyvèdnő!Az lenne a kèrdèsem, hogy ha valaki vesz egy ingatlant,akkor van e, ès mennyi a határidő, hogy a vevő bejegyeztesse a földhivatalnál a tulajdoni jogát,hogy szerepeljen a tulajdoni lapon? Köszönettel :Beáta!

  1. T. P. Gáborné!

   A földhivatal 21 nap alatt jegyzi át a tulajdonjogot, de a széljegyre már az iratbeadás napján felkerül az ügylet.
   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

   1. Tisztelt Ügyvédnő!
    Amennyiben a vevő (a hugom) nem fizeti meg az illetéket határidőre majd ezt követően érkezik egy eljárást megszüntető határozat, ami ellen 15 napon belül fellebbezéssel élhet és erről értesítik az eladót (engem) is mikor és milyen formában tájékozódhatok az ingatlan tulajdoni „jogállása” felől?
    A határozati fellebbezés ideje közel 1 hónapja lejárt. Lekérdeztem tulajdoni lapot (teljes, évi 2 alkalommal ingyenes verzió), melyben még az áll 162 tulajdoni hányaddal rendelkezünk mindketten.
    Eladtam a részem, kifizette de úgy tűnik nem íratta át …akkor most ?
    Üdvözlettel, Tóth Judit

    1. Tisztelt Judit!
     Amennyibe az adásvételről készítettek szerződést, abban az esetben az illetékes földhivatalnál Ön is kérelmezheti a vevő tulajdonjogának bejegyzését, mivel az Ingatlan nyilvántartásról szóló törvény szerint:
     „A bejegyzést – ha jogszabály rendelkezéséből vagy a felek megállapodásából más nem következik – annak kell kérnie, aki ezáltal jogosulttá válik. Kérheti a bejegyzést az is, akinek ez bejegyzett jogát érinti.”
     Az adásvételi szerződés aláírását követő 30 napon belül kell kérelmezni a bejegyzést, amelynek alapja közjegyző által kiállított közokirat, vagy ügyvéd által ellenjegyzett teljes bizonyító erejű magánokirat lehet. Az eljárás során a jogi képviselet kötelező. A földhivatalhoz az iratokat általában az eljáró okiratszerkesztő ügyvéd nyújtja be, vagy ennek hiányában a vevő.
     Javaslom, hogy érdeklődjön az eljáró ügyvédnél.
     Tisztelettel:
     Dr. Bizik Zsófia, ügyvéd

    2. Tisztelt űgyvédasszony!
     A párommal élettársi kapcsolatban élünk és nem réggiben vett egy családi házat és most szeretné 50% rám íratni! Az lenne a kérdésem,hogy mi az eljárás kihez kell fordulnunk? Válaszát előre is köszönöm
     Tisztelettel: Rezi Mónika

     1. T. Mónika!

      Ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződést vagy adásvételi szerződést vagy egyéb iratot kell készíteni hozzá, melyet természetesen szívesen elkészítek önöknek.
      Kérem hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.

      Várom hívását, Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlan ügyvéd

 18. Tisztelt ügyvédnö

  Párom a volt élettársával vett egy ingatlant majd ügyvéd előtt lemondott a házról.szeretném tudni hogy a tulajdon lapról való leiratás mrnnyibe kerül.?

  1. T. Diana!

   6.600.-Ft a földhivatali eljárási díj, ha erre gondol. Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 19. Tisztelt Ügyvédnő!

  Érdeklődni szeretnék.

  A párom vett kb. egy éve egy kertet és egy mezőgazdasági épületet építettünk rá (az építés még folyamatban van).
  A párom nevén van az ingatlan, de szeretnénk, hogy közös néven legyen élettársammal.
  Arra lennénk kiváncsiak ,hogy ez milyen és mennyi költséggel jár?

  Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

  További szép napot kívánok Önnek!

  1. T. Brigitta!
   Gondolom ajándékozási szerződésre gondoltak. Ennek a költsége kb. 60.000.-Ft lesz, de a részleteket ismernem kellene.
   A részletek megbeszélése érdekében várom hívását a 06-20-341-5708-as telefonszámomon.

   Tisztelettel:
   Dr. Bizik Zsófia, ügyvéd

  2. Tisztelt ügyvédnő!
   Van egy házunk amiben Édesapám 1/2 tulajdonos és én szintén 1/2 tulajdonos vagyok.
   Édesapám lemondana az ő 1/2 részéről az én részemre.
   Mi ennek a menete?
   Előre is nagyon szépen köszönöm.

   1. Kedves Brigitta!

    Köszönettel megkaptam levelét.
    Természetesen megköthető az ingatlan ajándékozási szerződés és illetékmentes az ügylet.
    Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon munkaidőben a részletek megbeszélése érdekében.

    Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd (0620-3415708)

 20. Tisztelt Ügyvédnő!

  A párom vásárolt egy ingatlant. Ügyvéd által megtörtént az adás-vétel-szerződéssel együtt. A megbízási díjban szerepelt az is, hogy az ügyvéd elintéz majd minden hivatalos teendőt. Nem tudjuk, hogy mi oka lehet, de máig az előző tulaj nevére jön a pl. a kommunális adó befizetési csekkje. Mi lehet ennek az oka? Esetleg az, hogy nem történt meg a tulajdonjog bejegyzése a földhivatalnál? Mi történik akkor, ha kiestünk abból a bizonyos 30 napos határidőből-tudtunkon és önhibánkon kívül, mikor az az ügyvéd dolga lett volna?! Előre is köszönöm válaszát!

  1. Kedves Edit!

   Mihamarabb kérjenek le egy tulajdoni lapot, hogy láthassák a jelenlegi helyzetet és ha kell, javaslom,
   mielőbb intézkedjenek az iratok beadása érdekében, és közben vegyék fel a kapcsolatot az okiratszerkesztő ügyvéddel
   Üdv. dr. B.Zs.ü.

 21. Tisztelt Ügyvédnő!

  A férjem szüleikét hónapja eladták a házukat,azóta nálunk laknak.A vevők még mindig nem intézkedtek a ház hivatalos,ügyvéd előtti átírásáról.A kérdésem az,hogy lehet-e az eladónak ebből bármilyen hátránya,ha az ingatlan nem kerül az új tulajdonos nevére?
  A vételárat kifizették,de más egyéb hivatalos írat nem készült.
  Köszönöm a választ!

  1. T. Hölgyem!

   A földhivatal csak ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés alapján fogja bejegyezni a vevőket új tulajdonosoknak, ezt 30 napon belül kell benyújtani a földhivatalba.
   Addig nem szerzik meg a tulajdonjogot a vevők, míg a földhivatal be nem jegyzi őket. A közműveket is pl. át kell iratni az ő nevükre, mert így az ő általuk történt fogyasztás még az önök nevére lesz kiszámlázva.
   Az ingatlan adásvételi szerződés csak írásban érvényes.
   Vagyis mindenképp javasolt soron kívül elkészíttetni az iratokat és eljárni a földhivatalnál és a közműszolgáltatóknál.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 22. Tisztelt ügyvèdnő!
  Azt szeretnèm tudni hogy kèt azonos èrtèkű ingatlan cserèjènèl milyen költsègek terheljék?

  1. Tisztelt Ferenc!
   Magánszemély vagyonszerző esetén lakástulajdonok cseréjekor az illeték alapja az elcserélt lakástulajdon. Az alapján állapítják majd meg az illetékfizetési kötelezettséget.
   Tisztelettel:
   Dr. Bizik Zsófia, ügyvéd

 23. Tisztelt ügyvédnő!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen költségekkel jár egy ingatlan ajándékozása,melyet édesanyám adna nekem.Az ingatlan az ő nevén van.
  Köszönöm tisztelettel:K.László

  1. T. László!

   Kérem hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon, és megbeszéljük a pontos költségeket, megismerve az ügy részleteit.

   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 24. Tisztelt ügyvédnö!

  Olyan kérdésel fordulok őnhőz van egy csaladi hazam ami a volt paromal kozos de en mar nm tartozkodom ott ő a sajat tulajdon reszet át iratja a leendő beli feleségére ehhez az én bele egyezésem kell ? És mien lehetöségeim vannak az érdekbem hogy ökk ott tartozkodnak itt gondolok arra ( albérlet fizetes ) stb.. kösszönöm előre is az informaciokat . Sajnos tanacstalan vagyok meg mimdenben mert ez az elsö

  1. Tisztelt Évi!
   A volt férje a saját tulajdonrésze felett szabadon rendelkezik, átirathatja jelenlegi feleségére ajándékozással, ehhez nem kell az Ön beleegyezése, de ha eladja pénzért, akkor elővásárlási joga van Önnek, mint tulajdonostársnak. Amennyiben azonban az Ön tulajdonában laknak, Ön igényt tarthat az Ön tulajdonrészére eső bérleti díjra. Ingatlan ügyekben nagy tapasztalattal rendelkezem. Keressen bizalommal, amennyiben úgy ítéli meg, hogy szakértő ügyvédi segítségre van szüksége az ügyben. Várom hívását a 06-20-341-5708-as telefonszámon.
   Tisztelettel:
   Dr. Bizik Zsófia, ügyvéd

 25. Tisztelt Ügyvédnő!Én azt szeretném megkérdezni hogy édesanyám meghalt már 1,5éve 3vagyunk testvérek és édesapám a húgom a részét elajándékozta nekünk lemondott a részéről de én azt szeretném megkérdezni hogy lehet a nevemre íratni a lakást az édesapám és a testvérem részét ki kell fízetni vagy hogy megy ez.

  1. T. József!
   Igen, megvásárolhatja a tulajdonostársak tulajdonrészét, vagy ingyenesen odaajándékozhatják Önnek.
   Bármelyik szerződésfajtát választják, keressen bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 26. Tisztelt Ügyvédnő!!!! Párom Francia ,és Magyarországon szeretne családi házat venni.Milyen okmányokra van szűksége?

  1. T. Erzsébet!

   Személyes iratai elegendőek, útlevél ill. személyi igazolvány, vagy más fényképes igazolvány.

   Amennyiben az én ügyvédi közreműködésemmel kívánja megvásárolni az ingatlant, úgy keressenek bizalommal
   a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 27. Tisztelt Ugyvedno!
  Az lenne a kerdesem,vasarolnank hazat es igenybe vennek a csokkot viszont paromnak 1/1 haztulajdonos igy az ajandekozas mellett dontottunk mivel nem vagyunk hazasok igy nekem fizetni kellene.Lehet e gyermekunk reszere aki meg kiskoru vagy kinek lenne celszerubb ajandekozni?
  Koszonettel
  Diana

  1. Tisztelt Diana!
   Ha férje a gyermekének ajándékoz, abban az esetben nem kell illetéket fizetni. A gyermek 18 éves koráig azonban a gyámhatóság hozzájárulása kell azonban ahhoz, ha esetleg el akarnák adni majd az ingatlant. Az ajándékozási szerződést ügyvédnek kell elkészítenie annak érdekében, hogy bejegyezhető legyen az ingatlan-nyilvántartásba a tulajdonjog. A CSOK szabályai azonban épp változás alatt állnak, érdeklődjék meg a bankban, hogy a kérdéses időpontban a fennálló ingatlantulajdon akadálya-e még az igénylésnek.
   Ingatlan ügyekben nagy tapasztalattal rendelkezem, szívesen elkészítem Önöknek a szükséges ajándékozási szerződést, amennyiben szükséges. Kérem, hívjanak bizalommal a 06-20-341-5708-as telefonszámon.
   Tisztelettel:
   Dr. Bizik Zsófia, ügyvéd

 28. Tisztelt Ügyvédnő!

  2 testvéremmel közös tulajdonu lakás 1/3 része az enyém amelyet szeretném ha a testvéremnek eladni milyen költségekkel jár ez?

  1. T. Andrea!
   Ön, mint eladó, szja fizetésre köteles, fő szabály szerint akkor, ha a szerzéstől számított 5 éven belül és a szerzési értéknél drágábban adja el a tulajdoni hányadát.
   Testvére, mint szerző fél, illetékfizetésre kötelezett, ami különböző kedvezmények figyelmen kívül hagyásával (pl. 1 éven belül más lakóingatlant értékesít) a vásárolt ingatlan(rész) forgalmi értékének 4 %-a. Ehhez jön még az adásvételi szerződés elkészítésével kapcsolatos költségek, mint az ügyvédi munkadíj és a földhivatal eljárásáért fizetendő igazgatásszolgáltatási díj.
   Szívesen elkészítem önöknek a szerződést, illetve megbeszélhetjük az esetleges kedvezőbb lehetőségeket, várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 29. Tisztelt ÜGyvédnő!

  Szüleim tulajdonában van egy panellakás. Szeretnénk tőlük a férjemmel megvásárolni (fele-fele arányban), mert egyébként eladnák.
  A hitel felvételekor közölték a bankban, hogy egyeneságbeli adásvételnél nem adnak hitelt. Jelzem, hogy az előzetes hitelbírálatkor sem mi nem jeleztük hogy a szüleimmel lenne az adásvétel, de a banki alkalmazott sem mondta, hogy ez így ebben a formában nem lehetséges.
  Ügyvédi adásvétel,a földhivatali széljegyzés és a közüzemi átírások megtörténtek.
  Lehetséges ez, hogy megtagadhatja a bank a hitelt ebben az esetben?
  Előre is köszönöm.Bíbor

  1. T. Levélíró!
   Minden pénzintézet arról, hogy milyen feltételekkel és kinek nyújt hitelt, az általános szabályokról hirdetményben tájékoztatja leendő ügyfeleit, amelyet bárki, bármikor megtekinthet. Ha Önök nem felelnek meg a feltételeknek, a bank jogszerűen tagadja meg a hitel odaítélését. Tájékozódjanak a kizáró okokról, és gondolják végig, hogyan „férnének” bele a bank feltételeibe. Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 30. Tisztelt ugyvedno
  Az elettarsamal szeretnenk veni lakast es mar ki is nesztuk. Azt szeretnem megkerdezni h ha meg nem vagyunk oszehazasodva akkor kerulhete mintketonk nevunkre vagy csak hazasag utan.

  1. T. Levélíró!
   Természetesen akkor is meg tudják közösen vásárolni az ingatlant, ha még nem házasodtak össze, hanem csak élettársak. Ez nem akadály.
   Amennyiben szeretnék, hogy én készítsem el önöknek az ingatlan adásvételi szerződést, úgy hívjanak a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Üdv. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 31. Tisztelt Ügyvédnő!
  Bátyámmal ketten örököltünk egy lakást, amiben mi is, és a lányomék(külön család) is itt élnek.Sajnos mi hitelt felvenni nem tudunk , így a lányomék szeretnének felvenni kölcsönt , az amúgy már nagyon lerobbant ház renoválására.Milyen lehetőségek vannak hogy a házra kapjanak hitelt?Gondolok itt arra hogy tulajdonrész kell e hogy legyen, vagy , vagy házrész ajándékozás .

  1. T. Zoltán!
   A hitel folyósítását minden pénzintézet az adós tulajdonjogához köti, a mértékében lehetnek különbségek. Érdemes előre tájékozódni. T. dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 32. Tisztelt Ügyvédnő! Segitséget szeretnék kérni. A parom ajándékozás utján megkapta a családi házat a szüleitől. Most az apja vissza akarja venni. Lehetséges ez és ha igen akkor ezt milyen modon tudja vissza venni? Köszönöm válaszát

  1. T. Ildikó!
   Az ajándék visszakövetelésére csak perben és meghatározott eseteken van lehetősége az ajándékozónak.
   Személyes konzultáció keretében tudom Önt tájékoztatni a részletekről és átbeszélni alaposan az ügyet.
   Időpontot egyeztethet: 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 33. Tisztelt ügyvédnő. Segítséget szeretnék kérni. Szeretnénk venni egy házat és azt szeretném megkérdezni hogy mennyibe kerül az hogy a nevünkön legyen.

  1. T. Mátyás!

   Az adásvétel lebonyolításának költsége több tényezőtől függ. Általános díjszabásomat megtalálhatja a honlapomon.
   Kérem hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon az ügylet részleteinek és a pontos költségek megbeszélése érdekében.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 34. Tisztelt Ügyvédnő!
  2 testvéremmel együtt örököltünk egy családi házat, ha én nem lakom benne van jogom pénzt kérni érte, hogy ők ott laknak?

  1. T. Bettina!
   Igen. Kérem egyeztessünk időpontot személyes konzultációra, és akkor megbeszélhetjük a részleteket.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd (mobilszámom: 0620-3415708)

  2. Tisztelt ügyvédnő! Kérdésem az lenne hogy van a nevemen 1 ingatlan amit eladnék 20 millió ft ért,és közös névre élettársammal szeretnék 40 millióért másikat venni ahol már 2en vagyunk tulajdonosok a20 millió ami hiányzik bankhitelből lenne a párom venné fel,az én részem a saját eladott házam lenne hogy alakul az illeték mértéke,ha 1 éven belül veszünk?

   1. T. Csilla!

    Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon az ingatlan adásvételi szerződés elkészítése részleteinek megbeszélése érdekében.

    Természetesen Önt illetékkedvezmény illeti meg a tulajdonrésze után, tekintettel a korábbi ingatlan eladásra.

    Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 35. Tisztelt Ügyvédnő!
  Nyaralót szeretnék vásárolni, jelenleg mekkora mértékű illetéket kell megfizetni? Régebben megkülönböztették a mértékét a lakóingatlanhoz vagy családi házhoz képest de most nem találtam információt erről. Előre is köszönöm!

  1. T. Péter!
   Egységesen 4% az illeték. Amennyiben szeretné, hogy én készítsem el az ingatlan adásvételi szerződést, úgy keressen bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 36. Tisztelt Ügyvédnő!
  Külföldön dolgozok és úgy vagyok bejelentve mint külföldön élő magyar állampolgár viszont a nem magyar párommal (nem vagyunk házasok) szeretnénk venni egy családi házat és külön egy telket mo-on. Azt szeretnem kerdezi, hogy ilyen esetben lehet-e mind kettőnk nevére iratni az ingatlant? Másik kérdésem pedig, mivel nem költöznénk egyből haza, hogy olcsobb az adózás a házra es a telekre? (a ház az én nevemre irva, a telek a paroméra)

  1. Kedves Barbara!

   Nem írta, hogy milyen állampolgár a párja.
   Ugyanis az EU állampolgárok engedély nélkül vásárolhatnak lakóingatlant Magyarországon, de távoli országok esetében, illetve akik nem tartoznak a mentes országok közé, külön engedélyt kell beszerezni, mely némi időt és némi eljárást vesz igénybe.
   Egységesen 4% az illeték az ingatlan vásárlása után.
   Természetesen segítek a lakás vásárlási ügyletek lebonyolításában.
   Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 37. Kedves Ügyvédnő,

  A segítségét szeretném kérni. Amennyiben egy közös lakástulajdonon belül a párommal tulajdoni arányt szeretnénk módosítani, X százalékot eladnék Neki, akkor szükséges-e ügyvédi ügyintézés vagy elég a földhivatalnál ezt intézni? Ebben az esetben mennyi az ügyintézési ügyvédi díj, ha szükséges?

  Köszönöm

  1. T. Fanni!

   Természetesen ugyanúgy kötelező az ügyvédi közreműködés a tulajdonostársak közötti ingatlan adásvétel vagy akár ajándékozás, stb. esetén is, mint minden más esetben.
   A díjat megtalálhatja a honlapomon, de várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon, és akkor pontosan megbeszéljük az ügy részleteit és a felmerülő költségeket is.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 38. Tisztelt Ügyvédnő!

  Jelenleg párommal egy 388/900-ad tulajdoni hányadú ingatlan tulajdonosai vagyunk, egyenlő arányban 194/900 – 194/900-ad arányban.
  Mivel hamarosan elválnak útjaink, szeretnék az ingatlanra vonatkozó tulajdoni részemről lemondani.
  Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy ez a procedúra milyen költségekkel jár, illetve szükséges-e ügyvédi közreműködés?

  1. T. Brigitta!
   Igen, ügyvédi közreműködés szükséges ahhoz, hogy pl. odaajándékozza vagy eladja az ingatlan tulajdoni hányadot a férjének.
   A konkrét ügyvédi költséget csak akkor tudom megjelölni, ha az ingatlan adásvételi szerződés vagy
   az ingatlan ajándékozási szerződéshez szükséges részleteket megismertem. Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 39. Tisztelt Ügyvèdnö!
  Anyukàm meghalt, utàna èn vagyok örököse.Most tanàcstalan vagyok hogyan tovàbb.
  2017-ben nevelöapàm meghalt, a fele hàzat lànyàra hagyta a màsik
  fele Anyukàm rèsze.A 2018 juliusàban elkèszült Hagyatèkàtadò Vègzèsben az àll, hogy holtig tartò haszonèlvezeti joga van.
  Anyukàm àltal ìrt vègrendeletben èn vagyok az örököse.
  Most ismèt közjegyzöhöz kell menjek,hogy a hàz fele az èn nevemre legyen ìrva, vagy màs eljàràs van?
  Elöre is köszönöm vàlaszàt.

  1. T. Gyula!
   Igen, a hagyatéki eljárást a közjegyző folytatja le és így kerül majd az Ön nevére az ingatlan öröklés jogcímén.
   Amennyiben személyes konzultációt szeretne, időpont egyeztethető a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 40. Tisztelt Ügyvédnő!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha lakásomat szeretném elajándékozni, akkor az Önnel készült el ajándékozási szerződés megírásakor/ aláírásakor a megajándékozott félnek is jelen kell lennie? Vagy esetleg a fiam külföldön tartózkodása alatt is ezt megtehetem?
  Nagyon köszönöm válaszát előre is!

  Üdv: Edit

  1. Kedves Edit!
   Köszönettel megkaptam levelét.
   Mindkét fél jelenléte szükséges alap esetben.
   Azonban meghatalmazással is elkészíthető az ingatlan ajándékozási szerződés.
   A részletek megbeszélése érdekében kérem hívjon a 0620-3415708-as mobilszámomon.
   Várom hívását,
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 41. T.ÜGYVÉDNŐ! közös tulajdonban lévő házunkat szeretnénk 2 gyermekünk nevére iratni. hogyan tudjuk ezt megtenni? vagy jobb ha nekik ajándékozzuk ? mi a menete a dolgoknak ? köszönöm !

  1. T. Teréz!
   Természetesen szívesen közreműködöm az ajándékozási szerződés elkészítésében, illetékmentes az ügylet.
   Várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon a részletek megbeszélése érdekében.

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 42. Tisztelt Ügyvédnő! Helyzetem bonyolult. A végrehajtó úgy árverezte el lakásom, hogy arról előzetes értesítést nem kaptam. Tudom, elismerem van adósságom, de a végrehajtó kísérletet sem tett arra, hogy egyezség jöjjön létre adósságom törlesztésére, valamint ahogy később megtudtam a lakás árverését az irodájában tartotta, melyre engem nem hívott meg, úgy érzem kellett volna. Jól érzem? Az árverési jegyzőkönyvet sem kaptam meg. Helyes, törvényszerű volt a végrehajtó eljárása? „Támadható” ez utólag? Ha igen meddig? Ön vállalná képviseletem? Köszönöm gyors válaszát.

  1. T. Mihály!
   Az ingatlanok árverése már évek óta nyilvános elektronikus felületen történik, így az elképzelhetetlen, hogy a végrehajtó irodájában történt volna az árverés.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 43. Tisztelt Ugyvedno!

  Oroklessel szereztem tulajdonhanyadot a szuleim lakasbol Edesapam halala utan. Ezt szeretnem atruhazni a fiam nevere, aki kiskoru.
  Ez torvenyileg lehetseges-e, illetve milyen kovetkezmenyekkel jarhat a tobbi tulajdonosra nezve?

  Tisztelettel :
  Laura

  1. Kedves Laura!
   Természetesen lehetséges az ingatlan elajándékozása a kiskorú gyermeke részére, illetékmentes lenne az ügylet.
   A gyámhivatal hozzájárulása kell, ha nem tehermentes az ingatlan, illetve ha csak tulajdoni hányadról van szó.
   A többi tulajdonostársnak ingatlan adásvétel esetében van elővásárlási joga.
   Ha szeretné, hogy elkészítsem az ingatlan ajándékozási/adásvételi szerződést, akkor hívjon bizalommal a 0620-3415708-as mobilszámomon
   a részletek megbeszélése érdekében.
   Tisztelettel: Dr. Bizik Zsófia ügyvéd

 44. Tisztelt Ügyvédnő!
  Érdeklődnék,hogy a megörökölt lakást át irathatom e a páromra (nem vagyunk bejegyezve élettársi kapcsolatba) vagy csak a családtahokra?

  1. T. Edina!

   Természetesen nincsen akadálya annak, hogy az élettársának ajándékozza vagy adásvétel útján az élettársa megvegye az Ön ingatlan tulajdonát, de illetékfizetési kötelezettsége lesz. Az ingatlan ajándékozási vagy ingatlan adásvételi szerződés elkészítése ügyében a részletek megbeszélése érdekében elérhet az alábbi telefonszámon: 0620-3415708

   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlanos ügyvéd

 45. Tisztelt ügyvédnő!
  Szeretnék érdeklődni ha hárman vagyunk testvérek,de a szülők bizonyos okokból nekem akarják ajándékozni az ingatlant,akkor a szülők halála esetén a testvérek ezt vissza tudják venni ,illetve követelhetik a részüket belőle?
  Előre is köszönöm válaszát

  Tisztelettel: Barnáné

  1. T. Zsanett!

   Kötelesrész iránti igényt érvényesíthetnek adott esetben 10 éven belüli ajándékozás esetén a testvérek.
   A részletek megbeszélése érdekében várom hívását a 0620-3415708-as mobilszámomon az ingatlan ajándékozási szerződés
   részleteinek megbeszélése érdekében.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlanos és hagyatéki ügyvéd

  2. Tisztelt Ügyvédnő!
   Érdeklődnék, hogy ha kb 2 éve szabályos ügyvédi adásvételi szerződés nélkül eladtak egymás közt papíron egy telket(amit most mi szeretnénk megvásárolni) és a tulajdonlapon mai napig a régi tulaj neve szerepel, akkor hogyan lehet ezt tisztázni? Kitől vásárolhatjuk meg?
   Köszönöm válaszát!

   1. T. Alida!
    Szükséges, hogy szabályos ügyvéd által ellenjegyzett ingatlan adásvételi szerződést kössön a korábbi vevő és eladó.
    Csak utána tudják önök megvenni az ingatlant.
    Amennyiben szeretnék, hogy elkészítsem az ingatlan adásvételi szerződést/szerződéseket, úgy keressenek mobilszámomon: 0620-3415708

    Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia hagyatéki és ingatlanos ügyvéd

 46. Mi a helyzet akkor, ha harminc nap elteltével még mindig csak széljegyzeten vagyok a tulajdoni lapon? Gyakran előfordul, hogy a földhivatal kifut az időből? Szeretném már végre a saját nevemre írni a közműveket, de amíg széljegyzeten vagyok, addig szóba sem állnak velem a közműveknél, vagy nem?

  1. T. Imre!
   A földhivatal eljárási határideje 60 nap. Tehát még van ideje, hogy szabályszerűen eljárjon a földhivatal az ingatlan tulajdonjoga bejegyzése ügyben.
   Amennyiben azonban befizet 10.000.-Ft plusz sürgősségi eljárási díjat a földhivatalnak, akkor sürgősséggel rövid idő alatt megtörténik a bejegyzés.
   Tisztelettel: dr. Bizik Zsófia ingatlanos és hagyatéki ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük