+36-1-331-1614; Mobil: 06-20-341-5708; | Iroda: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. II. emelet 5. | info[@]bizikugyvediiroda.hu

Az ingatlan átírás leggyakoribb esetei

A köznyelvben sokan „ingatlan átírásnak” nevezik azt, amikor valójában ingatlan ajándékozásra vagy ingatlan adásvételre kerül sor a felek közt.

Az ingatlan átírás tehát a valóságban az esetek többségében ingatlan adásvételt vagy ajándékozást takar.

Sok esetben családon belül szeretnék a felek a szerződést megkötni és az ingatlant a családtag nevére átiratni.

Mielőtt ingatlant kíván ajándékozni, érdemes megismerkednie az ajándékozás alapvető szabályaival. Tekintettel arra, hogy jelenleg az egyenes ági rokonok között és a házastársak között az ajándékozás illetékmentes, gyakori a családon belüli ingatlanok ajándékozása. Ismerkedjen meg az ingatlan ajándékozás legfőbb szabályaival.

Amennyiben az ingatlan átírását nem ingyenesen, hanem visszterhes ügyletként ingatlan adásvételi szerződés alapján kívánja, úgy ajánlom figyelmébe az adásvételi szerződés alapvető szabályairól szóló cikket.

Az ingatlan átírás illetéke

Ha ajándékozásnál nem jogosultak a feleket illetékmentesség igénybe vételére, úgy az ajándék után a megajándékozottnak illetéket kell fizetnie. Az ajándékozási illeték általános mértéke a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%.

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9 %.

A másik esetben, ha ingatlant vásárolunk, a vevőnek főszabály szerint visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnie. A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke főszabály szerint a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%. Ingatlan résztulajdonának megszerzése esetén a szerzett tulajdoni hányaddal arányos forgalmi érték összegre kell alkalmazni a 4%-os illetéket.

Az adásvételre irányadó illetékmentességről és az illetékkedvezményről részletesebben olvashat a Ingatlan vásárlási illeték – mit érdemes tudni róla? című cikkben.

Az ingatlan átírás határideje és díja

A szerződések elkészítése rövid határidővel teljesíthető. Az ingatlan átírás földhivatali ügyintézési határideje 30 nap, sürgősségi eljárással 15 nap.

A földhivatali eljárási díj 6.600.-Ft/ingatlan.

A tulajdoni lap ára takarnetes tulajdoni lap esetén 1.000.-Ft/ingatlan.

Ügyvédi munkadíj megállapodás alapján, de általában az ingatlan forgalmi értékének 0,5 %-a.

Ingatlan ajándékozási vagy adásvételi szerződése elkészítését és az ingatlan átírás teljes lebonyolítását bízza nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre.

Elérhetőségeimet megtalálja a Kapcsolat menüpont alatt.