Dr. Bizik Zsófia ügyvéd
ingatlan adásvételi szerződés 2015

Ingatlan adásvételi szerződés 2015 – Budapest

Szárnyal az ingatlanpiac!
Ingatlan adásvételi szerződés 2015: Egyre több adásvétel jön létre Budapesten

Sorra olvashatjuk a cikkekben, gazdasági elemzésekben, hogy jelenleg szárnyal az ingatlanpiac Budapesten.

Olvashatjuk, hogy főleg Budapesten, de vidéken is egyértelműen pozitív jelek mutatkoznak. Az eladók csökkenő értékesítési időkkel, emelkedő árakkal és javuló alkupozíciókkal számolhatnak.

Budapesten a belső kerületekben az ingatlanközvetítő vállalkozások tapasztalata szerint nagy ugrás látható az árakban, és a külső területek panelpiacán is komoly emelkedés tapasztalható.

Vidéken is megindult egy lassabb erősödés, vidéken azonban jóval lassabb ütemű növekedés látható mind a kereslet, mind az árak tekintetében.

A fővárosban most rövid távon a befektetői kereslet nagyon felpörgette a piacot, de hosszabb távon a növekedés ennél valószínűleg visszafogottabb lesz. Főleg az elmúlt években elhalasztott vásárlásokra épül majd a jövőbeli növekedés.

Jelentősen nőtt a fővárosi kereslet. A nagyszámú vevő miatt az ingatlanok igen jelentős hányadát sikerül értékesíteni jellemzően két hónap alatt.

A használt téglalakások közül a legkeresettebbek a fővárosban tavaly a 13 és 14 millió forintos áron kínált lakások voltak. Árkategóriától függetlenül Budapesten az 50 négyzetméter körüli lakások voltak a legnépszerűbbek.

2015-ben 20 millió forintos átlagáron kelnek el 65m2-es lakások. Minden negyedik vevő első lakás vásárló, átlagosan 17 millió forintos vételáron vásárolnak 53 m2 nagyságú ingatlant. Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos ár felett kínálják. A panellakások esetében is az 50 és 60 négyzetméteresek a legkeresettebbek. A téglaépítésű házak piacán a legtöbb kereső a fővárosban a 20-25, az agglomerációban a 16-18 millió forintért kínált házakra jelentkezik.

A fővárosban a tégla- és panellakások ára már tavaly is emelkedett 4-5 százalékot. 2015-ben a nagyon keresett, befektetők által is kedvelt belső kerületekben tovább folytatódik az áremelkedés.

Sőt, a nagyon keresett belvárosi lakások esetében már felfelé induló licitet is tapasztalhatunk Budapesten nem csak az ingatlan eladások során, hanem az ingatlan bérbeadások területén is.

Ügyvédi tapasztalatok 2015-ben a budapesti ingatlan adásvételi szerződések megkötése során

Az ügyvédi tapasztalat is alátámasztja a piaci elemzéseket. Valóban tapasztalható Budapesten most, 2015 első hónapjaiban az ingatlan adásvételi szerződések számának jelentős emelkedése.

Érezhető továbbá az ingatlanárak jelentős megugrása nem csak az ingatlan eladások során, de az ingatlanok bérbeadása esetén is.

A vevők sokszor lemaradnak a vételről, ha nem elég gyorsak, ha sokáig haboznak és bizonytalankodnak. Jön egy másik gyors és határozott vevő, aki alku nélkül hajlandó megvásárolni a kiszemelt ingatlant, így alapos és megfontoltabb vevőnk „hoppon marad”.

Néhány ilyen kudarc után aztán vevőnk hajlamos megfeledkezni a szükséges óvatosságról, és a mielőbbi ingatlanvásárlás reményében gyorsan dönt. Nagy árat fizethet meggondolatlanságáért, ha nem bízza ingatlan adásvételi szerződése elkészítését és az egész ügylet lebonyolítását tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező ügyvédre.

Ilyenkor van szükség az ingatlan adásvételi szerződés megkötése során körültekintő és alapos ügyvédi közreműködésre.

Milyen a jó ingatlan adásvételi szerződés?

Megtudhatja az ingatlan adásvételi szerződés tartalmi elemeiről szóló cikkemből.

Vállalom ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, az ingatlan adásvételének teljes lebonyolítását. Bízza ügyét nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre.
Elérhetőségeimet megtalálja a Kapcsolat oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük